Slovenija
0 ogledov

Po praznikih spet o sestavi vlade

Zoran Janković Boštjan Tacol
V torek bo od parlamentarnih volitev minilo mesec dni, a kljub temu še nismo nič bliže novi vladi. Bo ta teden že znan mandatar?

Kljub pogajanjem in stališču strank, da je vlado treba sestaviti čim prej, relativnemu zmagovalcu volitev Zoranu Jankoviću po skoraj mesecu dni še ni uspelo pridobiti dovolj zaveznikov za sestavo vladne koalicije.

Podporo mu je zagotovila le SD, ki pa je na četrtkovi seji predsedstva hkrati izrazila pričakovanje, da bo Janković pri pogajanjih ubral hitrejši tempo. Janković je tako s pogajalsko skupino SD v odsotnosti predsednika stranke Boruta Pahorja v petek pregledal koalicijsko pogodbo.

Čakajoč na odgovor glede vlade narodne enotnosti

Čeprav se je večina strank strinjala, da prvo priložnost za sestavo vlade dobi relativni zmagovalec volitev, je tako imenovani sredinski trojček – Lista Virant, SLS in DeSUS – parlamentarnim strankam poslal pobudo za oblikovanje vlade narodne enotnosti z ustavno večino v DZ.

Odgovor na pobudo od ostalih poslanskih skupin pričakujejo do torka. Za potrebno podporo tej ideji je sicer malo verjetnosti, saj neuradno v največjih strankah, Pozitivni Sloveniji in SDS, nad tem niso navdušeni.

V Listi Virant se zavedajo, tako je tudi poudaril njihov predsednik Gregor Virant, da bodo ravno oni jeziček na tehtnici pri dokončni sestavi vladne koalicije. Obenem Virant zagotavlja, da njihova stranka postopkov za oblikovanje vlade ne bo zavlačevala.

Če soglasja za oblikovanje vlade narodne enotnosti ne bo, bo Lista Virant nadaljevala pogajanja z Jankovićem in začela pogajanja s prvakom SDS Janezom Janšo. O tem, katerega bodo podprli, se bodo odločili do 15. januarja.

V SDS sicer menijo, da mora prvo priložnost za sestavo vlade dobiti Janković, vendar je Janša pred božičnimi prazniki poslanskim skupinam Listi Virant, SLS, DeSUS-u in NSi poslal osnutek koalicijske pogodbe za primer, če Jankoviću koalicije ne bi uspelo sestaviti. K sodelovanju namerava SDS povabiti tudi SD, vendar je slednja še utrdila podporo Jankoviću.

SLS naj bi se spet sestal z Jankovićem

V torek se bodo tako začeli tudi pogovori znotraj poslanskih skupin. Poslanci SLS bodo zasedali že zgodaj zjutraj. Če soglasja za vlado narodne enotnosti do torka ne bo, je zanje ta ideja s tem dnem zaključena in bodo počakali, da predsednik države podeli mandatarstvo.

Vodstvo SLS naj bi se po neuradnih informacijah po praznikih sestalo z Jankovićem, čeprav so koalicijsko sodelovanje z njim izključili. Ostale možnosti so odprte, je večkrat poudaril predsednik SLS Radovan Žerjav.

Tudi poslanci NSi se bodo do oblikovanja vlade narodne enotnosti opredelili v torek dopoldne na seji poslanske skupine. NSi sicer meni, da mora priložnost za sestavo vlado prvi dobiti Janković, čeprav z njim v vlado ne bodo šli. Stopili bi namreč v večinsko pomladno vlado.

V DeSUS-u za povezovalnega mandatarja

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec te dni pogovorov za oblikovanje koalicije ni komentiral, je pa pobuda za oblikovanje narodne enotnosti usklajena tudi s to stranko. V DeSUS-u se namreč zavzemajo za široko koalicijo in povezovalnega mandatarja, pogajanja za koalicijo pa bodo nadaljevali s tistim, ki mu bo predsednik republike podelil mandat za sestavo vlade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.