Slovenija
10 ogledov

Po referendum na ustavno sodišče

Protest Saša Despot
Državni zbor bo, kot kaže, izglasoval sklep, da se prepove referendum o izenačitvi istospolnih zvez s heteroseksualnimi. Pobudniki bodo lahko razpis referenduma zahtevali na ustavnem sodišču.

Iz poslanske skupine SMC so namreč sporočili, da bodo predlagali oziroma podprli odločitev, da se referenduma ne dopusti, saj bi z njim omejevali ali kršili človekove pravice. 

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je sicer še v torek zagotavljala, da stranka SMC ne bo zavirala referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi. Tudi takrat je sicer poudarila, da ostajajo pri podpori noveli, ker izenačuje enakost pravic dveh odraslih oseb, a da spoštujejo ustavno in zakonsko načelo, ki pravi, da je nad voljo parlamentarne večine volja ljudstva.

Spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je v začetku marca DZ sprejel z 51 glasovi za in 28 glasovi proti. A je koalicija Za otroke gre v DZ vložila podpise državljanov za začetek postopka zbiranja potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma. Podpise bo začela zbirati v ponedeljek.

Izjave SMC malo vredne, zato v ZL čakajo na podpise 

V poslanski skupini ZL so zato današnje sporočilo SMC sprejeli z zadovoljstvom, a ostajajo previdni. "Mislim, da se na to njihovo tako opevano načelnost ne moremo več zanašati, tako da ne bom izrekel preveč navdušenja nad to izjavo," je dejal poslanec ZL Matej T. Vatovec. Po njegovih besedah bodo zadovoljni takrat, ko bodo dobili podpise poslancev SMC in ko bodo ti dejansko dali tudi glasove za to, da se referendum ne izvede.

V ZL sicer podpise že zbirajo, če jih bo dovolj, jih bodo po Vatovčevih napovedih vložili v ponedeljek.

V poslanski skupini SD pa so poudarili, da človekove pravice ne smejo postati predmet dnevnih premislekov in tehtanj v smislu, da te pravice ogrožajo pravico do referenduma ali obratno. "Prepričani smo, da je današnje sporočilo poslanske skupine SMC korak naprej k temu, da človekove pravice ne bodo več predmet teh pomislekov, ter da bo zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih zaživel brez tovrstnih polemik," je pojasnil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

dezurni@zurnal24.si

Zanimive vsebine starševstvu tudi na forumih Med.over.net.

Komentarjev 2
  • mph 19:36 19.marec 2015.

    Sicer pa kaj bi lahko bolj pametnega delali na desnici, kot se ukvarjali z referendumi za kršenje človekovih pravic, pa z fake kemičnimi, ki eksplodirajo (Leljak, kot eks KOS-ovec in pravnomočno obsojeni kriminalec je jasno prinesel in mahal kar z ...prikaži več navadnim kemičnim, kot je imel Janša navado mahat pred parlamentom z "dokaznimi" praznimi listi ali sekret papirjem).

  • mph 19:33 19.marec 2015.

    Edini, ki me do sedaj res še niso razočarali, so pri Združeni levici. In je dodaten plus in lepo v videt, kako lahko 3 stranke odlično sodelujejo, čeprav so le določene razlike. Meni je sicer najbližja IDS, vendar sem pred ...prikaži več njimi simpatiziral s TRS, Violeta ima malo svoj stil nastopa :-), vendar jo tudi vidim v lepi luči. Do sedaj so se izkazali načelni iz zvesti ideji levičarstva, pravega, ne levaškega.