Slovenija
12184 ogledov

Po sedmih letih Ireni Avbelj sodišče prisodilo odškodnino

Irena Avbelj Mediaspeed
Sodišče je razsodilo, da Avbljeva ni kriva za nesrečo in da ji pripada odškodnina.

Irena Avbelj se je avgusta 2011 hudo poškodovala na evropskem prvenstvu v skokih s padalom v Kikindi. Pred štirimi leti je Avbljeva vložila tožbo zoper delodajalca, ministrstvo za obrambo, s katero je želela dokazati, da za nesrečo ni bila kriva sama in da je šlo za delovno nesrečo. Od delodajalca je zahtevala odškodnino in mesečno rento. 

Delovno in socialno sodišče je njeni zahtevi pritrdilo, poroča Dnevnik. Sodba še ni pravnomočna. Avbljeva se nanjo ne bo pritožila, lahko pa bo to storilo državno odvetništvo. Avbljeva upa, da se bo zadeva zaključila. Ji je pa sodba prinesla veliko olajšanje in zadoščenje, saj je za vselej razčiščeno, da za nesrečo ni bila kriva sama. 

Sodišče je odločilo, da je šlo za delovno nesrečo, ker je Avbljeva od ministrstva dobila ukaz, da se mora udeležiti tekmovanja. Udeležba na tekmovanju se ji je štela v delovni čas, ministrstvo je poskrbelo za prevoz na tekmovanje in za prevoz poškodovane nazaj v Slovenijo. Sodišče ji je prisodilo dobrih 90.000 evrov odškodnine, k znesku bo treba prišteti obresti. Dosodilo ji je mesečno denarno rento v višini 490 evrov in mesečno plačilo prikrajšanja iz naslova dodatnega pokojninskega zavarovanja v višini 200 evrov, še piše Dnevnik. 

Avbljevi je pri skoku zatajilo padalo, zaradi česar je z veliko hitrostjo zgrmela na tla. Poškodbe so bile tako hude, da še vedno čuti posledice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • DA62 21:17 30.januar 2020.

    Ko je imel podobno nesrečo njen kolega, ki je v Vrsarju skoraj umrl, je bila Avbljeva na strani vojske in na sodišču pričala proti svojemu kolegu, ki si je nato v dolgotrajnem postopku tako kot ona sedaj, izboril pravično odškodnino.Ni ...prikaži več preteklo par let, ko se je nesreča zgodila njej.Vsak naj si o tem ustvari svoje mnenje. Življenje je pač tako, da je na koncu vedno kazen.

  • ode 08:02 09.marec 2018.

    Lahko si predstavljamo, da je imela po poškodbi ekstra zdravsveno in rehabilitacijsko obravnavo, kakršne navaden smrtnik ne bi bil nikoli deležen, z namenom in ciljem, da jo spravijo v delovno stanje, v katerem tudi je - sposobna za delo 8 ...prikaži več ur/dan. Zanimivo bi bilo inkognito spremljati, s čim se sedaj ukvarja, ko je ozdravljena in hkrati uradno invalid in prejemnica dosmrtne rente. Ugotovitve bi bile veliko priznanje našemu zdravsvu.

  • Majazmaja 17:50 08.marec 2018.

    V SV je bila zaposlena zato, da se je lahko ukvarjala s ŠPORTOM, s katerim se drugače ne bi, ker je predrag in ker noben delodajalec ne bi prenašal njenih 'treningov.' Torej zdaj lahko pričakujemo, da bodo VSI šprtniki, ki ...prikaži več so zaposleni v vojski (ali pri policiji) in se poškodujejo na treningu ali tekmi, tožili delodajalca? Poznam enega njenega kamerada, ki je (bil?) tudi zaposlen v vojski: 'delal' je 2x/teden po 4 ure popoldan, drugače pa cele dneve menjal lokale od Bohinja do Radovljice.