Slovenija
19436 ogledov

Po nekaterih krajih že sneži: Ponoči ga bo zapadlo do 25 cm

sneg
1/4
Saša Despot
Hladna fronta je že dosegla sever Slovenije. Ponoči bo snežilo v večjem delu Slovenije, le po nižinah Primorske deževalo

S hladno fronto se končuje obdobje nadpovprečno toplega vremena. Meja sneženja se bo v večjem delu Slovenije spustila do nižin, kjer bo zapadlo od 5 do 10 centrimetrov snega, nad 500 metri nadmorske višine pa bo snežna pošiljka obilnejša. Tam naj bi zapadlo od 20 do 25 centrimetrov snega. 

Kot kaže radarska slika padavin ob pol enih, so se padavine na severu države že začele. Radarsko sliko padavin lahko spremljate tukaj. 

"Ker tokrat v višinah zrak ne bo tako hladen, bo predvsem jakost padavin odločala koliko snega bo padlo. Prav tako zaradi toplih tal pričakujemo taljenje snežne odeje. Sneg bo po nižinah precej južen. Ponekod bo pihal tudi severni fen, ki bo sušil padavine. Hkrati bodo nastajale tudi plohe in posamezne nevihte, zato bo količina snega precej neenakomerno razporejena," napovedujejo vremenoslovci.

Sneg | Avtor: Epa Epa

Sunki burje bodo zvečer in ponoči dosegali hitrost od 100 do 120 kilometrov na uro. Burja bo na prehodu z Notranjsko in v višje ležečih krajih Primorske gradila snežne zamete, proti jutru bo začela slabeti. Ob tem bo po večini Slovenije dež zvečer začel prehajati v sneg, izjema bodo nižji predeli Primorske, kjer bo deževalo, napovedujejo na Arsu.

Agencija za okolje RS (Arso) je zaradi močnejše burje za danes zvečer in ponoči izdala oranžno opozorilo. V visokogorju se bo povečala nevarnost snežnih plazov, še opozarjajo.

V četrtek bo sprva oblačno, sneženje bo zjutraj ponehalo tudi v južnih krajih. Sredi dneva in popoldne se bo od severa delno zjasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na Goriškem in ob morju okoli 9 stopinj Celzija.


 

Komentarjev 1
  • dusan8 08:57 01.februar 2022.

    5. januar ???