Slovenija
44 ogledov

Po sončnem zahodu začetek ramadana

ramadan, praznik, muslimani
1/4
Reuters
Za muslimane po vsem svetu se začenja sveti mesec ramadan, v katerem se muslimani od zore do sončnega zahoda odrekajo hrani in pijači, strastem ter grdim mislim in besedam. V Sloveniji bo minil v pričakovanju začetka gradnje prve džamije.

V slovenski islamski skupnosti so ob letošnjem ramadanu poudarili, da vanj vstopajo z razpisanim in objavljenim mednarodnim projektnim natečajem za islamski verski in kulturni center v Ljubljani, ki je bil objavljen 30. junija in bo odprt do začetka oktobra. Tudi letos bo v času ramadana beseda tekla o izgradnji džamije.

Ramadan se začenja danes po sončnem zahodu, prvi dan posta pa bo v ponedeljek. Trajal bo 29 dni, 30. avgusta pa se začenja tridnevni ramadanski bajram, so še pojasnili v slovenski islamski skupnosti. Muslimanski koledar se sicer ravna po luninih menah, zato se začetek svetega meseca v primerjavi z gregorijanskim koledarjem vsako leto premika.

Deveti mesec muslimanskega koledarja, v katerem se verniki postijo, bo v svetu letos drugačen zaradi t.i. arabske pomladi, ki se je rodila v začetku leta v Severni Afriki. Sveti mesec bodo zaznamovale ljudske vstaje, ki so pretresle in še pretresajo vrsto arabskih držav od Tunizije do Sirije.
Letošnji ramadan se bo, potem ko ga je v minulih letih vse bolj prežemalo potrošniško razmišljanje, znova bolj približal svojim osnovnim načelom odpovedovanja in razmišljanja.

V Egiptu in Tuniziji te dni ni zaslediti za minula leta običajne potrošniške mrzlice, saj so cene visoke, denarnice pa, tudi zaradi manj turistov, vse bolj prazne.

Kako bo ramadan vplival na konflikta v Libiji in Siriji, je težko napovedovati, a kot opozarja nemška tiskovna agencija dpa, so nasprotniki režimov Moamerja Gadafija in Bašarja al Asada globoko verni, mučeništvo v času ramadana pa ima v islamu prav posebno težo. Poleg tega v Siriji najmnožičnejši protesti praviloma potekajo po petkovih tradicionalnih molitvah, v času ramadana pa se verniki v mošejah zbirajo vsak dan in ne le ob petkih.

Komentarjev 1
  • pesjan 19:37 31.julij 2011.

    ponoči pa mal malcamo ?