Slovenija
14865 ogledov

Po tem vročinskem valu prihodnji teden novo stopnjevanje vročine!

Vročinski val
Kakšno vreme nas čaka?

"Kar precej vročih dni se je že nabralo, pa smo še vedno v prvi polovici meteorološkega poletja," pišejo pri Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napvoed. "Zaenkrat skoraj toliko, kot je povprečje za celotno poletje. V prihodnjih dneh sta na vidiku dva vala afriškega anticiklona. Prvi je že praktično nad nami, vrhunec bo jutri, pri drugem pa bo vrhunec v torek. Marsikje se vročinski val sploh ne bo končal v petek, to velja za osrednjo Slovenijo, kjer bo dolg vsaj osem dni."

Jutri bo po napovedih Ciklona vrhunec, zlasti na jugovzhodu bodo najvišje temperature lokalno tudi do 37 stopinj Celzija. "Kakšnih rekordov pa ne pričakujem," piše Gregor Skok s Ciklon.si. "V gorskem svetu zahodne Slovenije bodo nastajale vročinske nevihte, ki se bodo zavlekle v noč na petek, ni pa izključeno, da se kakšna nevihta pojavi tudi nad odprtim morjem v bližini Istre."

V petek se bo severno od Alp proti vzhodu pomikalo višinsko jedro hladnega zraka in na svoji poti ob stiku z Afričanom hitro slabelo. "Nekaj dni nazaj so bili precej 'boljši' pogoji tudi za močnejše nevihte, sedaj pa ne kaže nič posebnega," še napovedujejo pri Ciklon.si. "Morda se na severu skuha kakšna nevihta, evropski model se je praktično 'posušil'. V soboto bo prevladovalo sončno in vroče vreme, vročina bo nekoliko popustila, vseeno pa bo šlo v Ljubljani in na Primorskem in verjetno še kje z lahkoto čez 30 stopinj Celzija."

V nedeljo nas bo po napovedih Ciklon.si oplazila nova višinska kaplja, ki bo podobna kot prva na svoji poti slabela. "Popoldne lahko zlasti na severu nastanejo krajevne nevihte, bo pa za stopinjo do dve topleje kot v soboto," pišejo pri Ciklon.si.

V novem tednu se bo proti Sredozemlju spustila malo bolj organizirana dolina s bistveno hladnejšim zrakom. "Pričakovati je ponovno stopnjevanje vročine, ki bo vrhunec doseglo v torek," napovedujejo pri vremenskem portalu. "Tako v ponedeljek in torek bo sončno in vroče, v torek bodo temperature čez dan spet presegle 35 stopinj Celzija. Hkrati pa bodo verjetno marsikje že nastajale krajevne plohe in nevihte, ki bodo v sredo bolj pogoste in s tem se bo končal vročinski val. Nato bosta sledila dan ali dva s prijetnimi temperaturami, vendar je precejšnja verjetnost, da se bo vroča afriška zračna masa vrnila nazaj."

Pred visokimi temperaturami opozarja tudi Agencija za okolje. Več v prispevku: Vreme: Pozor, novo opozorilo Arsa!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Šakal. 19:49 07.julij 2021.

    To so krivi necepljeni, kajne? Morda bo ta vročina skurila puklasto trakupjo in ostalo naci-bando.