Slovenija
100 ogledov

Po tleh ležijo igle

Nevarnost odvržene igle je odvisna od količne krvi, pravijo v Stigmi. Virus HIV Žurnal24 main
Veliko odvrženih uporabljenih igel in smeti na zelenici, ki je zlahka dostopna komurkoli. Tak je bil prizor ob Železniškem zdravstvenem domu Ljubljana, na katerega je opozorila bralka.
Igle bodo pospravili
''Območje smo pregledali, igle in druge odpadke bomo odstranili, divje grmovje pa posekali,'' so odgovorili v javnem podjetju Snaga, kjer sicer opažajo upadanje števila odvrženih igel. Javne površine, za katere je znano, da se tam zadržujejo narkomani, pregledujejo redno, če so v okviru programa rednega čiščenja. ''Druge ob morebitnih opominih,'' so dodali.

Delni lastnik zemljišča so tudi Slovenske železnice, kjer pravijo, da osebje zdravstvenega doma vsak dan pregleda in počisti okolico prav zaradi igel. Opazili so tudi, da se tam ponoči zbirajo narkomani, zato so o tem obvestili policijo. Ob našem obisku je bilo sicer videti, da so igle in drugi odpadki tam že nekaj časa.

 

Kaj storiti ob vbodu

Če se zbodete z že uporabljeno iglo, se takoj, najpozneje pa v 24 urah, zglasite na infekcijski kliniki, so dejali v društvu Stigma. Tam je možnost terapije PEP za ljudi, ki so bili nevede izpostavljeni virusu HIV. Posameznik en mesec prejema zdravila, kot jih prejemajo bolniki z virusom HIV oziroma aidsom. ''S tem se okužba prepreči,'' dodajajo v Stigmi. Zdravljenje pa je zahtevno in ima veliko stranskih učinkov.

Tristo igel na mesec
Društvo za zmanjševanje škode zaradi drog Stigma ob čistilnih akcijah pobere okoli tristo odvrženih igel na mesec, čistijo pa dvakrat na teden v bližini svojih dnevnih centrov. ''Na odvržene igle v drugih predelih nas po navadi opozorijo uporabniki drog, policija, meščani Ljubljane ali pa Mestna občina Ljubljana,'' je razložil Borut Bah, predsednik društva. Igle lahko po njegovih besedah najdemo v večini predelov mesta, največ pa jih je v zapuščenih hišah v središču in okolici Metelkove ulice.

Igle pobirajo tudi delavci Snage in podizvajalci iz podjetij Dobrovita in Želva. Za ta dela so usposobljeni in imajo opravljen tečaj, so ustrezno cepljeni in opremljeni, igle pa zbirajo v poseben zabojček. ''Letos smo zbrali in v uničenje predali okoli 50 igel,'' so povedali.

Rešitev bi bili zabojniki
Ena od možnosti za zmanjšanje števila odvrženih igel je po Bahovem mnenju postavitev zabojnikov za zbiranje, ki se lahko nadgradijo tudi v iglomat. Tam bi uporabniki lahko dobili sterilen pribor. Poleg tega bi bila, pravi, smiselna vzpostavitev varnih sob za injiciranje. ''Ta program ima poleg zmanjšanja števila odvrženih igel v skupnosti učinek tudi pri zmanjševanju zdravstvenih težav uporabnikov drog.''

V Snagi se s postavitvijo zabojčkov za igle in iglomatov strinjajo. Posebni zabojniki so sicer že bili v javnih sanitarijah, vendar so jih odstranili. ''Odkar smo iz varnostnih razlogov po sanitarijah namestili videonadzor, teh lokacij odvisniki ne uporabljajo več, zato smo zabojčke umaknili,'' so razložili v Snagi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.