Slovenija
23159 ogledov

Po več tednih domov dobil neprijetno pošto

pismo v nabiralniku Profimedia
Nepričakovano je domov prejel kuverto, v kateri ga je čakala položnica za prekršek pri naših sosedih.

Bralca je presenetila pošta, v kateri ga je čakala kazen za prekršek na hrvaških cestah. Na enem od odsekov so ga namreč ujeli, ko je prekoračil dovoljeno hitrost. Od obiska sosednje države je minilo že mesec in pol, zato je bilo presenečenje ob prejeti kazni še toliko večje.

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve pojasnjuje, da običajno traja od petnajst dni do dveh mesecev, da kršitelj dobi na dom obvestilo o prekršku. Občasno se sicer zgodi, da pošta za pot do naslovnika potrebuje dlje časa. Razlogi se skrivajo v številu ugotovljenih kršitev v določenem obdobju ali drugih objektivnih razlogih. 

Določeni so tudi roki za pregon prekrška. Po zakonu o prekrških pregon prekrška zastara po štirih letih. V primeru, da gre za prekršek, za katerega je pooblaščeni tožilec dolžan izdati prekrškovni nalog, pa je ta rok tri leta. 

Avtocestna policija radar merjenje hitrosti varnostna razdalja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ni nujno, da kazen pošlje policija

Veliko kazni so slovenski vozniki prejeli tudi iz Italije. V zadnjem obdobju zaradi neplačila cestnine na italijanskih avtocestah. Zahtevke za plačila je poslala družba Nivi SpA, zaradi česar so bili mnogi v dvomih, ali gre za legitimen zahtevek ali za goljufijo. Spomnimo, v preteklosti smo že beležili primere, ko so nekateri vozniki prejeli domov kazni za prekrške, ki pa so jim bili dodani še administrativni stroški opominov. V Italiji je izterjava kazni prek zunanjih izvajalcev običajen način delovanja.

Kot so pojasnili na AMZS, je, ko govorimo o prekrških, storjenih v Italiji, Nivi SpA pooblaščena pravna oseba za izterjavo cestnin. Voznikom v primeru prejema takšne pošte svetujejo, naj razmislijo ali preverijo, če so v navedenem obdobju uporabljali italijanske avtoceste. Zastaralni rok za izterjavo neplačila cestnine pri naših zahodnih sosedih je deset let.  

Če obstaja verjetnost, da je posameznik prekršek storil in mu je bilo obvestilo vročeno skladno z vsemi predpisi in ni prišlo do zastaranja, je plačilo kazni smiselna odločitev, saj lahko v nasprotnem primeru znesek naraste. V primeru kakršnih koli nejasnosti je smiselno poiskati pravni nasvet in tako poskrbeti za svojo pravno zaščito.  
 

Komentarjev 1
  • Kmodri 16:33 23.oktober 2023.

    Primeri privatne paralelne oblasti!