Slovenija
37660 ogledov

Po vožnji z avtobusom ga je presenetilo stanje na kartici

LPP plačevanje s kartico LPP
Bralec presenečeno odkril, da je dvakrat plačal isto vožnjo z avtobusom. Na LPP pojasnjuje, zakaj je prišlo do zapleta.

Na avtobusih Ljubljanskega mestnega prometa je od konca novembra mogoče vožnjo plačati tudi s plačilno kartico. Ob uvedbi so na LPP dejali, da gre za "dobrodošlo novost, ki bo predvsem občasnim uporabnikom, dnevnim migrantom in turistom olajšala potovanja z avtobusi". Po besedah LPP je bilo plačevanje s plačilnimi karticami zelo dobro sprejeto. 

A zaradi tega je možen je tudi zaplet z dvojnim plačilom, to se je zgodilo našemu bralcu. Decembra je parkiral na parkirišču P+R, plačal parkirnino z mobilno aplikacijo Urbana in s tem dobil še dve vozovnici za avtobus. Na avtobusu je za tja in nazaj telefon prislonil na čitalec, šele kasneje pa je ugotovil, da je v eno smer vozovnico plačal tako z Urbano kot s plačilno kartico, ki jo ima dodano v Google Pay. Obrnil se je na LPP, kjer so ga prosili za številko kartice, s katero je plačal, ter mu nato denar za dvojno plačilo tudi vrnili. Opozarja pa, da se je isto lahko zgodilo vsem, ki imajo v Google Pay dodano kartico. 

Na LPP pravijo, da so do konca decembra zabeležili 45 takih primerov. Če potniki zaznajo tak primer, naj se obrnejo na LPP. "Potniki lahko napišejo e-sporočilo na naslov urbana@lpp.si ali pokličejo na telefonsko številko 080 6077 in podajo reklamacijo. Ko rešimo reklamacijo, potniku vrnemo preplačani znesek v obliki dobroimetja v aplikacijo Urbana," pravijo na LPP. 

LPP | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Telefona z novo Urbano ni treba prisloniti k validatorju

Zanimalo nas je, kaj na LPP svetujejo potnikom v izogib takšnim primerom. "Če potnik k validatorju prisloni telefon, na katerem ima naloženo staro aplikacijo in plačilno kartico, sistem lahko zazna oba medija in posledično odtegne sredstva iz obeh virov, saj stara aplikacija deluje na tehnologiji NFC. Zato uporabnikom svetujemo, da si prenesejo novo aplikacijo Urbana, ki deluje na tehnologiji Bluetooth in se validacija lahko izvede na daljavo, in sicer v razdalji najmanj 20 cm do 1,5 m od validatorja. Na ta način validator ne bo prebral plačilne kartice in do omenjene težave ne more priti," pojasnjujejo. Telefona z novo aplikacijo Urbana tako ni treba prisloniti k validatorju, mogoče pa je tudi izključiti NFC, v tem primeru do plačila s kartico ne bo prišlo, nova Urbana pa bo kljub temu delovala.

"Sicer pa je pri uporabnikih mobilnih telefonov z operacijskim sistemom iOS, ki imajo odprto novo mobilno aplikacijo Urbana, NFC povezava avtomatično blokirana in kakršenkoli drug način plačila preko mobilne denarnice ni možen. Pri uporabnikih mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Android, pa je Google Pay avtomatično nastavljen v telefonu na način, da se aktivira, ko je mobitel odklenjen in je v bližini terminala z NFC tehnologijo. Ta opcija se lahko izklopi v nastavitvah telefona." Ker je stara aplikacija Urbana delovala le še do konca leta 2023, tovrstnih težav v prihodnje ne pričakujejo več. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 8
  • Kmodri_ 19:17 10.januar 2024.

    Še pravi, da je praksa LPP enaka švercarjem!

  • rd2dmk2 09:28 10.januar 2024.

    vi kar plastiko, še posebej brezžično in plastično, bo tako odtekalo da bo joj. bankovec v žepu pa da vidimo kako ga boš dvakrat ponucal. ja no finte so se naučili, takokot so včasih ene telekomunikacijske firme pošiljale opomine za ...prikaži več neplačane položnice. če nisi hranil plačil, si pa še enkrat plačeval. se boste že počas naučil, samo slovenci zabiti kot žeblji bolj težko.

  • Idioti 08:41 10.januar 2024.

    Jeba te € 1.30 !