Slovenija
19211 ogledov

Po vseh podražitvah so se ta živila občutno pocenila

Mleko Profimedias
Po vsesplošnih podražitvah, ki so divjale v prvi polovici letošnjega leta, smo opazili, da so trgovci že začeli zniževati cene določenim osnovnim živilom. Preverili smo, katerim artiklom so trgovci že spustili cene. Nekaterim tudi za več kot 50 odstotkov.

O konkretnih številkah, za koliko so trgovci spustili cene, večina od šestih večjih trgovcev ni želela konkretno razpredati, so pa nam predstavniki trgovcev pojasnili, katera so tista živila oz. artikli, pri katerih so že spustili cene.

"Letos smo zabeležili že več sto znižanj cen izdelkov. Med njimi so tako živilski kot neživilski izdelki (predvsem izdelki za gospodinjstvo), med živilskimi pa so danes nižje cene kot na začetku leta predvsem pri mlečnih izdelkih, drugih hlajenih izdelkih, svežem mesu in ribah ter izdelkih, ki ne potrebujejo hlajenja (olje, riž, testenine)," so za nas pojasnili pri Hoferju.

"Skupaj smo znižali ceno več kot 1.400 artiklom. V povprečju so se tem izdelkom cene znižale za 11 %, nekatera znižanja pa so bila tudi več kot 40 % ali celo 50 % (primer: svinjski zrezki, sončnično olje). V zadnje pol leta smo tako spustili cene določenim izdelkom v segmentih mesa, rib, zamrznjenih izdelkov, mlečnih izdelkov, olja, testenin, moke, sadja in zelenjave," so za nas odgovorili pri Sparu. 

"Zagotavljanje enostavnosti in najboljšega razmerja med ceno in kakovostjo oziroma svežino, so temelj naše ponudbe. Da smo konkurenčni je predvsem rezultat dejstva, da s stalnimi akcijskimi ponudbami v največji možni meri skrbimo, da kupci pri nas dobijo vse, kar potrebujejo. Vsak teden s posebnimi ponudbami skrbimo, da so naši izdelki kupcem še bolj dosegljivi in da tedenskih nakupov kupcev ne obremenjujemo z višanjem cen," pa konkretnih pocenitev niso želeli komentirati v Lidlu. So pa dodali, da so cene na trgu že dlje časa dinamične, čemur da se v Lidlu Slovenija sproti prilagajajo.

"Ob tem vseskozi sledimo zavezi, da svojim kupcem ponujamo izdelke izvrstne kakovosti po čim bolj ugodni ceni. To dokazuje tudi dejstvo, da je pri primerjanju cen vlade "košarica Lidla Slovenija" še vedno v povprečju najcenejša," so še zapisali. 

"V zadnjem času so se nabavne cene začele zniževati, kar je opazno pri mleku in mlečnih izdelkih, olju, moki, svežem mesu. Poleg tega pa Mercator z vrsto aktivnosti, kot so trajno znižane cene, popusti za upokojence in popust ob koncu tedna zagotavlja še ugodnejše nakupe," so o pocenitvah povedali pri Mercatorju.

"Cene izdelkov nihajo glede na sezonskost, vremenske razmere in proizvodne stroške izdelkov. Večjih sprememb v cenah v prihodnjem obdobju ne pričakujemo. So nam pa nekateri dobavitelji napovedali dvig cen, in sicer za določena olja in meso. Pridelovalci sadja in zelenjave napovedujejo slabšo letino zaradi poplav in suše, zato lahko pričakujemo višanje cen tudi pri sadju in zelenjavi," so posebej za nas odgovorili v Tušu.

 

Cene konkretno znižali mlečnim izdelkom in mesu

Tudi sami smo pod drobnogled vzeli izdelke, ki jih je na svoji spletni strani www.primerjaj-cene.si ob fizičnem popisu objavljalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Opazili smo, da so se med drugim občutno pocenili predvsem mlečni izdelki, pa tudi meso in sončnično olje. Pri moki in jajcih pocenitev nismo zasledili, kvečjemu je pri nekaterih trgovcih cena malenkostno narasla.

Pri najcenejšem trajnem polnomastnem mleku smo opazili pocenitev do skoraj 35 odstotkov. V konkretnem primeru lahko izpostavimo Mercatorjevo mleko Mila, za liter katerega je bilo 3. januarja letos treba odšteti 1,19 evra, ob zadnjem popisu 12. septembra pa 0,79 evra. 

Podobno smo opazili tudi pri maslu, za katerega (250 g) je bilo treba 17. januarja letos v Sparu in Tušu odšteti 2,39 evra, na zadnjem popisu 12. septembra pa je v obeh prodajalnah zavedena cena 1,69 evra, kar je nekaj malega manj kot 30-odstotna pocenitev. Za nekoliko manj so se pocenili jogurti, in sicer po večini za dobrih 25 odstotkov. 

Najvišje znižanje cen pa smo ob analizi devetih naključnih proizvodov opazili pri mesu, in sicer pri svinjskih zrezkih. Tako smo na primer opazili, da je bilo za kilogram (najcenejših) svinjskih zrezkov S Budget v Sparu 3. januarja letos treba odšteti 6,98 evra, 12. septembra pa "le" 2,99 evra. Govorimo kar o 57-odstotni pocenitvi omenjenega artikla.

Seveda dopuščamo možnost, da so popisovalci pri katerem od artiklov storili napako, a vendarle smo močan padec cen opazili tudi pri drugih trgovcih. Za skoraj 50 odstotkov je najcenejše svinjske zrezke namreč znižal tudi Lidl, podobno tudi Tuš. Zanimivo: Mercatorjevi svinjski zrezki iz nacionalnega popisa pa so se celo podražili, in sicer za slabih 15 odstotkov.

Velika pocenitev je razvidna tudi pri primerjavi cen sončničnega olja: tako je Mercatorjevo olje Sunny 17. januarja letos stalo 2,49 evra za liter, danes pa je zanj treba odšteti 1,29 evra.

Več o primerjavah cen z začetka letošnjega leta in zadnjega fizičnega popisa pa v posameznih tabelah (v kolikor pri živilu v oklepaju ni zapisanega imena blagovne znamke, gre za istoimensko blagovno znamko posamezne trgovine).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:05 28.september 2023.

    Slovenija bi morala prepovedat reklamiranje hrane, kajti to razsipniško posiljevanje na vsakem koraku od trgovskih mogotcev je nevzdržno, koliko milijonov potrošijo za reklamiranje hrane, ki bi ga lahko namenili za preverjanje zdrave hrane na policah.Tako pa nam reklamirajo zdravju škodljivo ...prikaži več sadje ? Nezaslišano in nobene tožbe uporabnika ?

  • Plavi-mil 14:00 27.september 2023.

    A to so artikli, kateri so tik pred iztekom roka? v moji denarnici se nič ne pozna.

  • munja 12:35 27.september 2023.

    Mleka za 79 centov nisem videl že eno leto, pa hodim v vseh šest trgovin, ki jih imam v bližini. Vse navedene cene so cene v akcijah, ki trajajo en teden, potem pa ne več. Nikjer pri artiklih v trgovini ...prikaži veči ne piše, da je trajno znižana cena, ampak akcijska.