Slovenija
26 ogledov

Pobil ga je s kleščami, pokončal pa s sekiro

Policija Andrej Leban Fotografija je simbolna.
Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so prijeli tri osumljence za umor v kraju Nomenj v Bohinju v začetka novembra 2014. Več kot leto dni so čakali, da se je morilec vrnil v Slovenijo, eden od osumljenih je še na begu.

Kot je pojasnil direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič so trije od štirih osumljencev pri žrtvi opravljali gradbena dela. 

"Trije osumljenci so pri oškodovancu opravljali gradbena dela. Z žrtvijo so vzpostavili zaupen in odprt odnos in dobili ogromno informacij o življenju in materialnem stanju. Ugotovili so, da ima večjo količino gotovine, s katero je plačeval gradbene storitve, v tistem času je kupoval osebno vozilo, ukvarjal se je tudi s prodajo lesa. Nekaj dni po zaključku gradbenih del so se dogovorili, da izvršijo rop. Tega si niso upali sami, ker jih je žrtev poznala, zato so predlagali, da se vključi četrti storilec," je Majhenič pojasnil na novinarski konferenci. 

Dva od štirih sta po umoru zapustila Slovenijo, dva ostala na Jesenicah

Darko Majhenič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Osumljenci so se pripeljali na dom dvakrat, prvič žrtve ni bilo doma, drugič, med 12. in 13. uro je bil doma. 27-letni osumljenec je potrkal na vrata in takoj po vstopu z grip kleščami večkrat po glavi udaril žrtev, da se je ta onesvestila. Zatem je pograbil novo orodje, gasilsko sekiro, in žrtev večkrat udaril po glavi, da je podlegla poškodbam zaradi izkrvavitve in zadušitve s krvjo. Nato je preiskal stanovanjsko hišo in odtujil za zdaj neugotovljeno količino denarja. Po gnusnem dejanju so se odpeljali na Jesenice, kjer so si razdelili odtujeni denar. 27-letnik je po dejanju odvrgel oblačila in čevlje, dva dneva po izvršitvi umora pa je zapustil Slovenijo. Kmalu je tudi drugi osumljenec zapustil Slovenijo," je pojasnil Majhenič. Tega 48-letnega osumljenca, ki naj bi bil v Nemčiji ali drugi državi EU, iščejo s tiralico. 

Več kot leto so čakali, da se je vrnil v Slovenijo

V petek je 27-letnik znova vstopil v Slovenijo in na upravni enoti urejal formalnosti, povezane z dovoljenjem za bivanje v Sloveniji. Takrat so ga prijeli, mu odvzeli vzorec za DNK analizo in ugotovili, da se ujemajo z biološkimi sledmi na kraju zločina. Da je osumljenec, so najverjetneje sklepali na podlagi podatkov iz nemške baze DNK, saj je v Nemčiji že bil obravnavan zaradi nasilništva. 27-letnik je dejanje na policijskem zaslišanju priznal. 

"Drugi niso bili obravnavani za kazniva dejanja, zato je bila policijska preiskava zelo zahtevna," je dejal Majhenič. 

Čeprav je bil prvotni namen rop, so vsi osumljeni umora, za kar je zagrožena kazen 30 let zapora. 

PREBERITE ŠE:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Plavi-mil 19:47 29.februar 2016.

    Vsa čast Makedoniji, edina kateri brani meje pred migranti, drugače bi jihimeli v Cmerolandiji že na tisoče.

  • Koka 15:42 29.februar 2016.

    Ja kaj pa so Šiptarji, musliči itak !!! LOL ;))

  • Kostevski Puntar 15:31 29.februar 2016.

    najbrž je laž, zakaj bi pol samo ta domosranski medij to poročal, a?