Slovenija
12285 ogledov

Pobrali komaj 35 odstotkov od običajnega denarja

bencinska črpalka, gorivo
Eden najbolj bogatih virov denarja za državo se je močno priprl.

Država samo od trošarin na energente in električno energijo mesečno pobere po 70 in več milijonov evrov.

Iz prvih grobih podatkov je že mogoče sklepati, kako močno je v državne dohodke zarezala svetovna epidemija covida-19, ki je skorajda ustavila gospodarsko dejavnost in posledično cestni promet ter močno zmanjšala porabo industrijske elektrike.

Finančna uprava (Furs) je za Žurnal24 pojasnila, da so marca od trošarin iz naslova energentov in električne energije obračunali za 25,89 milijona evrov trošarin in povezanih dajatev. Za primerjavo, marca 2019 v normalnih razmerah je država z istega naslova dobila kar 70,85 milijona evrov. Upad je torej 65-odstoten.

Natančnejši podatki o tem, kako se je količinsko spremenila poraba cestnih goriv in elektrike, ter posledično obračunavane dajatve, Furs trenutno še ne more podati, saj se prihodki obračunavajo konec tekočega meseca za en mesec nazaj. 

Bojana Beović Koronavirus Slovenija Beovičeva napovedala, kdaj bi lahko sprostili prve ukrepe

Država je sicer v boju proti koronavirusu sprejela vrsto ukrepov, ki naj bi pomagali ublažiti grozečo gospodarsko krizo in brezposelnost. Skupaj so vredni kar okoli tri milijarde evrov. Od kje vse bo država financirala vse ukrepe, še ni jasno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • AtaAubix 13:13 16.april 2020.

    Me sploh ne gane. Jaz od državnih davkov itak nimam nič!

  • Avatar praufo
    praufo 14:38 15.april 2020.

    a ni lepo, da smo zdravi, pa sej ni vse v dnarju, treba je bit zdrav, trava je že zelena, regrata je v izobilju, čemaž, koprive, ... še nekaj šunke je ostalo ... počas naprej ... žal nafte nimamo , ...prikaži več keša je še nekej ostalo, ja jebiga kaj čmo ... suv je žejen, pa še prodaš ga težko

  • Avatar praufo
    praufo 14:35 15.april 2020.

    ja , po nove kredite, še enih 30 milijard, ... sam ne vem kdo jih bo dal na lepo oči, pa nikoli vrnjeno