Slovenija
14 ogledov

Pobuda za enoten narod

Gregor Virant Boštjan Tacol
Tehnična vlada. Predlog podprli v "trojčku", čas za opredelitev še do torka.

Državljanska lista Gregorja Viranta, Desus in SLS so danes po telefonu uskladili mnenja o pobudi za vlado narodne enotnosti oziroma vlado ustavne večine in jo posredovali preostalim strankam v proučitev. Do nje naj bi se opredelile do torka.

Franc Bogovič (SLS) je povedal, da bo najpomembnejše, ali bo pobuda sprejemljiva za eno od velikih strank v parlamentu, torej Pozitivno Slovenijo (PS) ali SDS, na podlagi te podpore pa bi dobili levo- ali desnosredinsko vlado. "Prvi korak je, da se poskusi dobiti 60 glasov," je poudaril. Nato bi se poiskal mandatar, ki bi bil sprejemljiv za vse in bi oblikoval ministrski zbor. Tehničnega mandatarja naj še ne bi imeli, v pobudi pa so že zapisali 12 programskih izhodišč. Med njimi so že znana – izboljšanje zdravstvenega sistema, sprememba pokojninskega sistema in spremenjena referendumska pravila, po katerih bi lahko referendume predlagali le državljani.

Obet dvoboja Türk – Janša?

Neuradno pa smo izvedeli, da pobuda trojčka postaja predmet novih političnih kalkulacij, četudi do torka ne bo dobila podpore.

Če bi predsednik republike Danilo Türk prihodnji teden mandat za sestavo vlade podelil Zoranu Jankoviću, temu pa koalicije ne bi uspelo sestaviti, se nam morda v parlamentu obeta dvoboj med Türkom in Janezom Janšo (SDS). Eden od poznavalcev nas je opozoril, da bi se Türk lahko odločil, da Janši kot drugemu ne podeli mandata, ampak ga podeli tehničnemu mandatarju. To pomeni, da bi Virantova ideja spet postala aktualna čez dva ali tri tedne. Takrat bi jo lahko podprla tudi Jankovićeva PS. Pri Jankoviću včeraj pobude še niso želeli komentirati, saj je še niso proučili, podobno pa so se odzvali tudi v SDS.

Tudi ta ima v drugem krogu možnost, da s podpisi desetih poslancev predlaga svojega mandatarja. Če bi Janša ocenil, da v parlamentu nima dovolj podpore, pa bi lahko SDS predlagala kandidata za tehničnega mandatarja. Tako bi se lahko zgodilo, da bi se sredi januarja za podporo spopadla dva kandidata za tehničnega mandatarja.

Do torka ne bo dogovora

Pri Virantu so že dejali, da bodo, če njihova pobuda ne dobi podpore, enakopravno nadaljevali pogajanja tako z Jankovićem kot Janšo. Neuradno namreč do torka ne pričakujejo štirih pozitivnih odgovorov, a tudi sami računajo na to, da bo ideja aktualna tudi pozneje. Odločitev, koga bodo podprli, naj bi Virantovi sporočili do 15. januarja.

"Pobudo trojčka smo dobili in jo bomo proučili, a vrstni red je jasen, volivci so odločili," je povedal Patrick Vlačič, podpredsednik SD. Pobude prav tako ne podpirajo v NSi.

Komentarjev 16
  • tralala 10:35 30.december 2011.

    ".....do fondamenta", hahahahaha. A Branko Marinič te pa nemščino uči, Gologlavc ti daje pa pozitivno energijo?Bogi :)

  • tralala 10:32 30.december 2011.

    ej, retardiranc, po čem sklepaš, da imam oprano glavo? po tem, da nikogar ne zagovarjam, kot ti? A ostrigli so te že, Ronny? Kolikokrat na leto pa je striženje?

  • Ronald Reagan 10:22 30.december 2011.

    traalalalalalal...oprano glavo imaš do fondamenta...ali pa si slep...joj nam pravim slovencem meni s takimi sodržavljani...