Slovenija
33133 ogledov

Počilo na seji, zagrozili naj bi z odstopom Bešič Loredana

Danijel Bešič Loredan Katja Kodba/VladaRS/Flickr Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.
Odnosi med strateškim svetom za zdravstvo in ministrstvom za zdravje so napeti. Državna sekretarja naj bi zagrozila z odstopom ministra.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se zaveda svoje politične odgovornosti do koalicijskih zavez in zdravstvene reforme, so v odzivu za STA na poročanje medijev o grožnjah ministra z odstopom zapisali na ministrstvu. Napovedujejo, da bodo v petek v javno razpravo poslali predloga zakonov o digitalizaciji v zdravstvu in prenovi ZZZS.

Med člani strateškega sveta za zdravstvo in ministrstvom za zdravje naj bi se namreč zaostrilo na zadnji seji strateškega sveta minuli četrtek. Državna sekretarja na ministrstvu za zdravje Tjaša Vidic in Tadej Ostrc pa naj bi zagrozila z odstopom ministra Bešiča Loredana, če ne bodo uspeli poenotiti stališč o izhodiščih reforme oziroma strukturne prenove Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), sta danes poročala Dnevnik in N1.

Ministra na seji ni bilo

V odzivu za STA so danes na ministrstvu zapisali, da se minister četrtkove seje strateškega sveta ni udeležil, besede glede odstopa pa da so bile izrečene v kontekstu, da se minister zaveda "svoje politične odgovornosti do podpisanih zavez koalicijskih partnerjev in je glede na status strateškega sveta kot posvetovalnega telesa treba priti v okviru predvidenih časovnic do vsebinsko primernih predlogov, ki sledijo korakom prenove zdravstvenega sistema". Prav tako morajo biti časovno usklajene razprave, ki so vsebinsko povezane s koraki prenove iz koalicijskih zavez, so poudarili.

Obenem so na ministrstvu zagotovili, da sledijo zavezam in časovnicam, pod katere so se podpisali koalicijski poslanci.

"Zveni zelo grozeče, vendar ni bilo tako"

Erik Brecelj | Avtor: Daniel Novaković/VladaRS/Flickr Daniel Novaković/VladaRS/Flickr
Predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj je za Dnevnik sicer zanikal buren potek zadnje seje strateškega sveta, v odzivu za N1 pa je pritrdil današnjemu odzivu ministrstva in dejal, da omenjeno domnevno postavljanje ultimatov "zveni zelo grozeče, vendar ni bilo tako". "Minister je sporočil, da če se ne bomo uskladili, potem nima smisla, da se s tem trudi naprej," je dejal in dodal, da sta to informacijo v ministrovem imenu prenesla državna sekretarja, a po njegovem mnenju ta ni bila mišljena "tako radikalno".

Predlogi v petek v javno obravnavo

Na ministrstvu za zdravje so sicer v današnjem odzivu za STA napovedali še, da bodo v petek v javno obravnavo poslali predloga zakonov o zdravstvenem informacijskem sistemu in strukturni prenovi ZZZS, njuno vsebino javnosti isti dan predstavili na novinarski konferenci.

O obeh predlogih bi sicer minuli petek moral razpravljati tudi Ekonomsko-socialni svet (ESS), a do tega ni prišlo. Socialni partnerji namreč do začetka seje niso prejeli izhodišč o strukturni prenovi ZZZS, zato so predlagali zgolj obravnavo predloga zakona o digitalizaciji. Vladna stran je temu nasprotovala, saj je vztrajala pri obravnavi obojega hkrati. Dogovora o dnevnem redu tako niso dosegli in so sejo zaključili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Grof 14:24 29.marec 2023.

    Brecelj in Loredan, taprava ptiča, prvi potuhnjen mencač, drugi pa nakladač na dolge proge, ta dva, bosta dotolkla Slo. zdravstvo, NESPODOBNEŽA z globokimi žepi

  • leonardo 11:49 29.marec 2023.

    Čakaj, čakaj. Ne razumem. Kako sta dva sekretarja zagrozila z odstopom ministra. Ti lahko zagroziš s svojim odstopom, ne moreš pa zagroziti v ministrovem imenu. Ali prav razumem, ali pa naj mi nekdo pojasni.

  • f4d96d516c2a19a64eb5bbd3583364a1023832f0 10:01 29.marec 2023.

    Zelo neresno je, da dva aparatčika grozita z odstopom svojega šefa, ker lahko on to kadarkoli zanika in se izmotava na razne "komunikacijske šume" in nesporazume.