Slovenija
1547 ogledov

Pretresali bodo zdravstveno reformo

bolnišnica Jesenice Profimedia
Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo na današnji izredni seji obravnavala napovedano zdravstveno reformo. Seje se bo udeležil tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Koalicijske partnerice so sredi januarja pretresale izhodišča za pripravo napovedane zdravstvene reforme, minister Danijel Bešič Loredan pa je predstavil tudi analizo zdravstvenega sistema. Ta je po besedah premierja Roberta Goloba pokazala, da so razmere slabše, kot si kdorkoli v državi misli. Kot je dodal, je lahko zdravstvena reforma le celovita in se jo je treba lotiti v središčni točki, pri ZZZS.

Na ZZZS so tedaj zavrnili očitke, da je jedro problema ZZZS in da naj bi pred vlado skrival nekatere podatke. Želijo so aktivnejše vloge, pogoj za to pa je sprememba zakonodaje. Pričakujejo tudi aktivnejšo vlogo plačnika in kupca zdravstvenih storitev, ki bo po načelih gospodarnosti in zdravstvene ekonomike ter na podlagi stroškovnih analiz izvajalcev postavljal realne cene zdravstvenih storitev ter zakupil program zdravstvenih storitev skladno s potrebami prebivalcev.

Napovedano zdravstveno reformo v ZZZS sicer pozdravljajo, a se ne sme usmeriti le na enega deležnika v zdravstvenem sistemu. Prav tako po besedah generalne direktorice ZZZS Tatjane Mlakar pričakujejo, da reforma jasno opredeli, da moramo v Sloveniji okrepiti socialni model zdravstvenega zavarovanja.

Na ZZZS menijo, da mora zdravstvena reforma uvesti strukturne spremembe na področju upravljanja in organizacije v zdravstvu, izboljšati upravljanje zdravstvenega sistema na nacionalni ravni, izvesti ukrepe za dolgoročno vzdržnost zdravstvenega sistema in izboljšanje javnofinančnih virov za zdravstvo.

Medtem pa je vlada na dopisni seji razrešila in imenovala nove člane, predstavnikov delodajalcev za področje državne uprave in negospodarskih javnih služb, v skupščino ZZZS. Razrešeni so bili Helena Ulčar Šumčić, Irena Drmaž in Oskar Salecl. Za preostanek mandata - to je do 25. oktobra 2025 - so za predstavnika delodajalcev za področje državne uprave in negospodarskih javnih služb imenovali Petra Štembergerja in Mirando Groff Ferjančič.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1