Zdravje > Aktualno
19151 ogledov

Golob napovedal novo zdravstveno zavarovanje

Robert Golob Profimedia
Golob o ministru za zdravje: "Naloga, ki si jo je zadal, je naloga za nekoga, ki si res upa. Vse interesne sfere, s katerimi se bo spopadel, mu bodo dobesedno grenile življenje."

Po včerajšnjem koalicijskem vrhu, kjer se je pozornost koalicije vrtela okoli razmer v zdravstvu, bo danes na mizo koalicijskih partnerjev romala vsebina zaveze za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je včeraj prisotnim predstavil analizo zdravstvenega sistema, javnosti pa jo bo po napovedih predstavil v petek, je po Golobovih besedah dobil popolno podporo vseh udeleženih. "Analiza kaže, da so razmere v slovenskem zdravstvu še slabše, kot si kdor koli v Sloveniji misli," je še povedal Golob, ki bo reformo usklajeval kar sam, kar so nekateri razumeli kot nezaupnico ministru Loredanu. Da temu ni tako, je Golob ponovil tudi v sinočnjih Odmevih, kjer je znova poudaril, da je bil minister za zdravje na koalicijskem vrhu po predstavitivi analize zdravstvenega sistema "deležen občudovanja, najprej od mene".

Za ministrom stoji cela vlada

"Naloga, ki si jo je zadal, je naloga za nekoga, ki si res upa. Vse interesne sfere, s katerimi se bo spopadel, mu bodo dobesedno grenile življenje. Na noben način ni izgubil zaupanja. In ravno obratno je. To, da smo prevzeli na nivoju vlade, da v resnici cela vlada stoji za njim, je samo z enim namenom: da njega ojačamo. V preteklih mesecih je bil on osebno tarča, kot da je on vir težav v zdravstvu. Ne, mi smo se zdaj nastavili. Najprej Gibanje Svoboda. Danes verjamem, da še koalicija. Mi vsi smo tisti, ki bomo poskrbeli, da bomo zdravstvo reformirali," je dejal Golob. 

Novo, univerzalno zavarovanje

Po njegovem se je treba zdravstvene reforme lotiti v središčni točki, pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Dopolnilno zdravstveno zavarovanje bo čez nekaj časa združeno z osnovnim, nastalo pa bo novo, univerzalno zavarovanje, je v Odmevih povedal predsednik vlade Robert Golob. "Dopolnilno zavarovanje kot tisto, kar moramo odpraviti, ostaja v koalicijski pogodbi in ostaja ena od teh devetih prioritet. Ker bomo združevali osnovno zavarovanje in dopolnilno v univerzalno, v neko novo zavarovanje. Ampak to pride na vrsto na koncu, ko bomo morali zagotoviti tudi vire za to reformo," je dejal. 

Koalicijski partnerji bodo torej danes dobili vsebino zaveze za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme, ki bo po napovedih predsednika vlade vsebovala konkretno časovnico zakonodajnih ukrepov, ki bodo sprejeti do konca leta, in tudi časovnico izvedbenih ukrepov, ki se bodo izvajali letos ter v letih 2024 in 2025. Podpise koalicijskih poslancev k zavezi je pričakovati v začetku naslednjega tedna.

Temu bo čez 14 dni, ko se bo koalicija znova sestala, sledil še aneks h koalicijski pogodbi, ki bo zajemal časovnico za vse reforme, ki jih Golobova vlada letos namerava začrtati. Premier ob tem zagotavlja, da bo za omenjeni aneks "dovolj časa, da bo prestal vse demokratične procese vseh strank v koaliciji". Sicer napoveduje, da ga bodo podpisali v roku šestih tednov.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 68
  • Pierre 15:21 19.januar 2023.

    Janez11, kot pravi Bora Riblja Čorba: ''Moja okolina smatra, zreo sam za psihiatra''

  • pravičnik77 14:24 19.januar 2023.

    vse že videno in že slišano. ta vlada tonca reforme zdravstva ne bo ne doživela in še manj preživela, tako da se privatnim zavarocvalnicam samo sladko smeji

  • Janez11 13:12 19.januar 2023.

    Plešite kreteni, to je šele začetek, samo pol leta nesposobnosti in nekompetentnosti , kaj še bo.....