Slovenija
14129 ogledov

Golob: Stanje je slabše, kot si kdor koli v državi misli

vlada Roberta Goloba, vrh koalicije, Brdo pri Kranju
1/4
Vlada RS vlada Roberta Goloba, vrh koalicije, Brdo pri Kranju
Govorili so o časovnici ukrepov v zdravstvu.

Koalicijske stranke so na današnjem tretjem vrhu koalicije govorile o zdravstveni reformi. Čez 14 dni sledi nov koalicijski vrh. "V bistvu je bil sklican vrh z enim samim namenom: da jasno pokažemo ljudem, da smo skupaj. Odločeni, da reforme, ki jih Slovenija potrebuje, da postane moderna država, tudi izpeljemo. In v tem duhu je vrh tudi potekal," je uvodoma povedal premier Robert Golob.

"Rad bi poudaril, da je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan dobil popolno podporo vseh udeleženih pri načrtih za reformo. Ne samo podporo, bil je deležen nemalo besed občudovanja. Tudi mojih. Ne samo za pogum, ampak tudi zato, kako sistematično so se na ministrstvu pod njegovim vodstvom lotili reforme," je na novinarski konferenci po koalicijskem vrhu dejal Golob. Minister in njegova ekipa naj bi po predstavitvi prejeli celo bučen aplavz.

vlada Roberta Goloba, vrh koalicije, Brdo pri Kranju | Avtor: Vlada RS vlada Roberta Goloba, vrh koalicije, Brdo pri Kranju Vlada RS

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je napovedal tudi predstavitev dokumenta o trenutnem stanju v zdravstvenem sistemu, ki bo podlaga za zdravstveno reformo. Ta analiza bo javnosti predstavljena v petek. 

"Analiza stanja bo na ogled celoti javnosti in ta analiza stanja je žal slabša, kot si kdor koli misli v tej državi," je podčrtal Golob. "Ampak dobra novica je, da so ugotovljeni razlogi, zakaj je stanje tako slabo. In da ima država načrt, kako to odpraviti. Vsa mnenja na vrhu so bila enakopravna. Danes je bil dan, da se zavežemo k sodelovanju, da bomo reformo izvajali skupaj. Četudi ne bomo enako razmišljali, se moramo zavedati, da je ta reforma nujna," je pristavil Golob. 

Ključno spoznanje je – tako Golob – da se je v preteklosti želelo reševati zdravstveni sistem s posamičnimi ukrepi, ki niso delovali. Reforma je lahko samo celovita, poudarja: "Lotiti se je moramo v središčni točki – v zavarovalnici. Brez tega ne more uspeti."

Čeprav si je predsednik vlade obetal, da bo aneks h koalicijski pogodbi, ki bi vključeval zavezo k reformam, podpisan do 24. januarja, pa je zdaj sam povedal, da se je ta rok zaradi obsežnosti tematike in nujnosti diskutiranja znotraj posameznih strank podaljšal do šest tednov.

Poslanka SD Meira Hot je poudarila, da jo je glede stanja v zdravstvu najbolj presenetilo skrivanje podatkov s strani pomembnih deležnikov: "Ministrstvo recimo ne more pridobiti ključnih podatkov za pripravo zdravstvene reforme. Sprašujem se, kako so v preteklosti reševali težave, če niso imeli številk. To je ena ključnih težav sistema – da nimamo realnih podatkov."

vrh koalicije, vlada Roberta Goloba, Brdo pri Kranju | Avtor: Vlada RS vrh koalicije, vlada Roberta Goloba, Brdo pri Kranju Vlada RS

Debata o korupciji v zdravstvenem sistemu je bila odprta, dodaja Golob. "Ker imamo na čelu reforme dva največja borca proti korupciji v zdravstvu, me niti za sekundo ni strah, da ne bi bili uspešni. Jasno smo locirali, katera institucija bi lahko kaj naredila, pa tega ni. Gre za centralno nabavo – to je sestavni del reform. Brez tega, da izkoreninimo korupcijo v tem sistemu, ne bo reforme," je odločen.

"Konkretna časovnica zakonodajnih ukrepov, ki bodo sprejeti v smiselnem vrstnem redu, je tako do konca letošnjega leta. Prav tako je tudi pri izvedbenih ukrepih, ki bodo potekali letos in v prihodnjih letih. In prioriteta so ravno izvedbeni ukrepi. Naš namen je reformo izpeljati na način, da bodo vsi prebivalci dobili dostop do javnega zdravstvenega sistema. Ta namen je edini, ki nas žene naprej," je pojasnil Golob.

Poslovanje zavarovalnice po novem javno

Sistema se bodo tako lotili v njegovem bistvu, izvedli bodo tudi digitalizacijo zdravstvene blagajne. "Namen je, da postane po finskem in estonskem modelu poslovanje zavarovalnice javno. To, kar se dogaja na področju digitalizacije, bo pošteno spremenilo naše dojemanje. Končno bomo videli, kdo deluje pošteno, vse bo javno. Ko bo enkrat reforma izpeljana, ni poti nazaj."

Strateški svet, ki se bo ukvarjal z reformo, bo imenovan konec tedna, vodil ga bo kirurg Erik Brecelj. Prej je strateški svet deloval v okviru ministrstva za zdravje, zdaj pa se seli višje, na nivo vlade. "Višje ga premikamo zato, da izkažemo zaupanje v njihove ukrepe, da pokažemo, da za tem stoji cela vlada. Vsa ministrstva skupaj pripravljajo reformo. Nočemo, da bi bila recimo zaradi sporov med ministri ogrožena. Z ministrom za zdravje pogosto stojiva en ob drugem in tako bo tudi naprej," je dejal Golob.

O naslednjih reformah čez 14 dni

Dodal je, da že čez 14 dni sledi nov koalicijski vrh za izvedbo naslednjih petih reform. "Ker je bilo dosti govora, kako se bomo kot koalicija poenotili, smo se dogovorili, da jutri pripravimo zavezo za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme, ki jo podpišemo vsi prisotni. Tudi poslanci. Po drugem koalicijskem vrhu bomo pripravili aneks h koalicijski pogodbi, ki bo zajemal časovnico za vse reforme. Ta aneks bo lahko prestal vse demokratične procese vseh strank, ki so v koaliciji. Ne samo ene. Na ta način bomo vključili v reforme tudi članstva vseh strank. Vemo, da so te reforme tako pomembne, a hkrati boleče za marsikatero interesno skupino. Hočemo, da je ta zaveza dosežena na najširšem nivoju znotraj koalicijskih strank. Zato si bomo vzeli čas. V roku šestih tednov računam, da bomo podpisali ta aneks. In takrat bo vsem jasno, da se reform ne da več ustaviti. Danes smo začrtali pot, po kateri gremo," je zaključil Golob.

Robert Golob | Avtor: Profimedia Profimedia

Predlog NSi je po Golobovi oceni le "gasilski ukrep", zato ga ne bodo upoštevali, temveč se bodo rešitev lotili sistemsko.

Pričakuje pa, da bodo z opozicijo imeli težko delo. "Vse ostale interesne skupine bodo uporabljale vsa orodja, da nam preprečijo izvedbo reforme, povsem je možen referendum," je priznal.

"Žal nas zgodovina uči, da se levosredinske vlade reform lotevajo, a jih ne izpeljejo, desnosredinske pa se jih ne lotevajo, ko so v vladi, ampak v opoziciji, da lahko potem nasprotujejo koaliciji."

Kljub temu je zatrdil, da od "najtežjih problemov" ne bodo bežali, temveč se bodo ukvarjali s tem, kar Slovenija potrebuje.

SD s podporo Bešič Loredanu

Poslanka SD Meira Hot je izrazila podporo ministru Danijelu Bešiču Loredanu, ki ga za trenutno stanje v zdravstvu ne krivijo. "Zavedamo se, da se razgradnja dogaja že desetletja, se bo pa zdaj končno ukrepalo," je poudarila.  Začrtali so strogo časovnico, koalicija pa je enotna, da je treba zadeve začeti reševati. Hot je zadovoljna tudi za posluh Roberta Goloba in podporo, da bodo poslanci v Državnem zboru spremljali razvoj reforme. "To je izraz zaupanja in odlična popotnica za naprej." 

Današnja razprava je bila po njenih besedah dolga, a iskrena, prinesla je dobre predloge, hkrati pa razjasnila nekatera vprašanja, ki so se porajala znotraj parlamenta. "Pozdravljamo zavezo, da se bomo na 14 dni srečali, da bomo govorili tudi o drugih ključnih reformah – na stanovanjskem področju, na področju dolgotrajne oskrbe, pokojninskega sistema … Vse to zahteva poglobljeno debato," je sklenila poslanka. 

Minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec pa je poudaril, da je bila razprava zelo vsebinska, vsi pa so se lahko s poslušanjem drug drugega veliko naučili. Dorečeno časovnico podpira. "Leto 2023 bo leto reform," je prepričan. Pozdravil je dejstvo, da so v proces odločanja vključeni vsi koalicijski partnerji. Je pa dodal, da z zdravstveno reformo "marsikateri interesni skupini stopamo na žulj", zato pričakuje upor lobijev in različnih interesnih skupin. "A to strukturo lahko premaknemo samo skupaj. Enotnost ni gesta, je proces. Treba jo bo graditi, danes smo začeli zelo dobro."

"Če bo dogovarjanje tako, kot je potekalo danes, bo Levica zapustila vlado. Leta 2030," je še naznanil Mesec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 41
  • Grof 07:49 19.januar 2023.

    Ko gledaš te smejoče afne za mizo, izgledajo kot posadka tik pred iztrelitvijo na Mars

  • HayekF 00:07 19.januar 2023.

    Rezultat bodo samo višji davki. Ampak bog je že vedu zakaj je naredu ovce.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 23:08 18.januar 2023.

    Zanimljivo! In kdo naj bi rešil probleme v zdravstvu?? Mar nimamo zato vlade?? Verjetno Golob čaka kakšno civilno inicijativo,da bo to uredila!? Imamo največ ministrov med državami EU-ja in smo najmanjša država v EU Vendar naši ministri niso vsi sposobni ...prikaži več toliko kot 2 Avstrijska!! Pravzaprav mi nimamo ministrov mi imamo luzere!!

Sorodne novice