Slovenija
5520 ogledov

To bo največji uspeh te vlade ali razlog za njen propad

Danijel Bešič Loredan Robert Golob Katja Kodba/VladaRS/Flickr
Jutri dan D za zdravstveno reformo.

"Po tem koalicijskem vrhu je skrajni čas, da dobimo jasno informacijo ali bo reforma zdravstvenega sistema usmerjena v krepitev javnega zdravstva in javnih izvajalcev ali pa bo dodatno odpirala vrata dobičkarjem, profiterjem in privatizaciji," je na današnji novinarski konferenci poudaril Jaša Jenull iz iniciative Glas ljudstva. 

Začetek izvajanja zdravstvene reforme prihodnji teden

Jutrišnji vrh koalicije na Brdu pri Kranju bo v največji meri usmerjen v zdravstveno reformo, predstavljena naj bi bila časovnica zdravstvene reforme in glavna izhodišča. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan bo predstavil dokument glede trenutnega stanja v zdravstvenem sistemu, ki bo podlaga za zdravstveno reformo. Ta naj bi se začela prihodnji teden.

Krovni strateški dokument, na katerem bi temeljila priprava zakonodaje, pri čemer je strateški cilj nov družbeni dogovor za prihodnjih 20 let. Slovenija se pri tem želi zgledovati po estonskem in finskem modelu, minister pa precej upov pri tem polaga v digitalizacijo.

Predloge okvirnih sprememb bo pripravil strateški svet za pripravo reforme zdravstvenega sistema, ki ga vodi Erik Brecelj. Medresorsko delovno skupina za zdravstvo neposredno koordinira premier Robert Golob. 

Minister Bešič Loredan ima še vedno vso podporo predsednika vlade Goloba, poudarjajo na vladi, v koalicijski Levici pa so kritični do sicer še ne končnega predloga prenove nujne medicinske pomoči, v SD od ministrstva želijo jasno časovnico ukinitve dopolnilnega zavarovanja.

"Prepričani smo, da bo reforma zdravstvenega sistema, bodisi največji uspeh te vlade, bodisi razlog za njen propad," ocenjuje Jenull in hkrati poudarja, da se v skrbi za javno zdravstvo ne bodo popustili. "Ne želim, da se podcenjuje naša odločenost. Ne bomo popustili." 

Protest na katerega je prišel tudi premier

Iniciativa Glas ljudstva je pred tednom dni se v večjih slovenskih mestih organizirala protestne shode pacientov. Stavki so se pridružili tudi koalicijski poslanci, iniciativa pa je pozvala k čimprejšnjemu sprejetju ukrepov in sistemskih sprememb za krepitev javnega zdravstva z javnimi izvajalci. 

Jenull je poudarila, da se od takrat ni zgodilo nič, razen sklenitve dogovora s Fidesom. Tudi predsednik vlade o zahtevah in pobudah iniciative Glas ljudstva do sedaj ni spregovoril ali dal kakšena signala, da bo upoštevali oziroma ugodil njihovim zahtevam, poudarja Jenull.

Bešič Loredan naj neha delati pri zasebniku!

Pričakujejo, da bo vlada na jutrišnjem koalicijskem sestanku predstavila interventni zakon, ki bo administrativno razbremenil družinske zdravnike, kot so predlagali v iniciativi. Prav tako naj bi bilo po jutrišnjem koalicijskem sestanku znano, kaj se bo zgodilo z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem,. 

Od poslancev Levice in SD v iniciativi pričakujejo previdnost ter jih opozarjajo na predvolilne obljube. Pričakujejo tudi, da bo minister Danijel Bešič Loredan v času, ko je minister, prekinil delo pri dr. Bitencu, Bešič Loredan pri Zasebniku operira ob nedeljah, razlog za to pa je prizadevanje za ohranitev licence.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 47
  • lojs 16:15 17.januar 2023.

    sam bi že pozabil, če ne bi zadnjič poslušal g.kebra, ki je za nekdanjo ministrico milojko kolarjevo pripravil reformo zdravstva oz. nekaj podobnega, seveda proti mastnemu plačilu ... tokrat pravijo, da bo to pripravil g.brecelj, se pravi spet en zunanji ...prikaži veči izvajalec, najbrž ne zastonj ... zakaj imamo ministrstva in ministre in zakaj ne opravijo svojega dela? ... ista ali enaka zgodba kot pred leti

  • Soljatar 16:14 17.januar 2023.

    Tajni pakt: Slovenski premier z državnim denarjem financiral Kurtijevo volilno kampanjo?! V igri je celo 100 milijonov evrov”, je naslov škandalozne zgodbe, ki se je znašla na naslovnici srbskega Kurirja. “Kurti obtožen za malverzacije težkih 100 milijonov evrov, vmešana slovenska ...prikaži več družba Gen-I”, pa poroča srbski portal K1 Info. Čeprav se o omenjenem škandalu na veliko poroča tudi drugod po Balkanu, pri nas vlada pravcati medijski mrk, kot da nas omenjena zgodba sploh ne bi zadevala...

  • Janez11 16:13 17.januar 2023.

    Po poročanju tujih medijev ta vlada ne bo več dolgo saj bo šel Golob v čuzo . 100 milijonov na Kosovo iz državnega podjetja za financiranje volilne kampanje Kurtija potem pa naj v Sloveniji bili nekateri zelo v strahu pred ...prikaži več posnetki varnostnih kamer ker v Romuniji nekdo dviga denar. Kaj bi se dogajalo , če bi ta "slovenački premijer" bil Janša?