Slovenija
5196 ogledov

Golob bo morda zelo razočaral humanitarne organizacije

Robert Golob
1/3
Vlada RS
Ni izključeno, da se bo Robert Golob še drugič odpovedal milijonski nagradi.

Gen-I je pred časom napovedal, da bodo nekdanjemu predsedniku uprave zdaj predsedniku vlade Robertu Golobu poslali predlog sporazuma, s katerim bi se ta odpovedal milijonski nagradi za uspešno vodenje podjetja v letu 2021.

"Dr. Robert Golob sporazuma, ki ga omenjate, še ni prejel, ga pa pričakuje v naslednjih dneh. Ko bo sporazum prejel, bo preučil njegovo vsebino in se nato odzval," so nam odgovorili v kabinetu predsednika vlade. Zanimalo nas je seveda tudi, kakšno je njegovo stališče do odpovedi nagradi, a na to vprašanje niso odgovorili.

Nagradi se je že odpovedal

Ob tem velja omeniti, da je pred volitvami Golob pri notarju podpisal izjavo, s katero je nagrado, še preden jo je prejel, razdelil devetim humanitarnim organizacijam. Katerim, niso nikoli razkrili.

"Ker smo imeli fantastično leto 2021, sem tudi jaz upravičen do rekordne nagrade. Kakšna bo ta nagrada, se danes še ne ve. To ni odvisno od mene, pač pa od lastnikov, revizorja in skupščine, ki bo junija letos. Takrat bomo vedeli, kakšna je nagrada, ki mi pripada. Pri notarju sem poleg umika iz podjetja overil tudi drugo izjavo. Odločil sem se, da bom nagrado v celoti podelil humanitarnim organizacijam. Od tu dalje –višja ko bo nagrada, srečnejši bom. To nagrado bo prejelo devet humanitarnih organizacij," je povedal konec lanskega januarja. 

Če bo Golob podpisal sporazum in se odpovedal nagradi, bodo tako prikrajšane te humanitarne organizacije in proračun (v primeru izplačila bi se plačal višji davek), ne pa on osebno.

Izplačilo milijonske nagrade bi bilo na drugi strani nekoliko nenavadno zaradi razmer v energetiki. Gen-I niti Gen energije, ki je večinski lastnik Gen-I, državi sicer še ni bilo treba reševati s finančno injekcijo, je pa država z več kot 533 milijoni evrov reševala Holding Slovenske elektrarne, 170 milijonov evrov pa so nakazali Elesu. Kolegi s Financ so poročali, da je sta v težavah tudi Gen-I in Gen Energija. 

Leto 2021, za katero bi Golobu pripadala nagrada, je bilo za Gen-I sicer izjemno uspešno, saj so ustvarili kar 70 milijonov evrov čistega dobička, kar je 3,5-krat več  kot leto prej, ko ga je bilo dobrih 15 milijonov evrov.

Golob je podjetje vodil do 18. novembra 2021, ko se je moral po 15 letih posloviti, saj se ga je takratna Janševa vlada želela znebiti, sledil pa je pat položaj, tako da je moralo vodstvo podjetja nato 16. februarja imenovati sodišče, sklep pa je postal pravnomočen šele 18. marca.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • romy 11:49 19.januar 2023.

    Upam,da Holob kmalu odstopi,predvsem zaradi njegovih težav na Balkanu...

  • Avatar lopov
    lopov 08:28 19.januar 2023.

    Lopov se nikoli ne bo odpovedal izplenu za katerega ni delal in vložil nič.. in mu nekdo ponuja ker tako sam swbi vpisal v pogodbi... MILJON nagrade na leto je njegove če podjetje v dobičku al minusu... za nagrado more ...prikaži večre bit četudi firma vzame kredit da izplača nagrado

  • lojs 08:13 19.januar 2023.

    kakšna logika, za posrat ... ker se bo odpovedal nagradi, humanitarci ne bodo prejeli donacije ... res je žleht, ... mislim, pa kdo je to pogruntal, da se s (pre)drago elektriko financira karitas