Slovenija
10548 ogledov

ZZZS: Ministru bomo podatke dali šele, ko bo za to pokazal pravno podlago

Danijel Bešič Loredan Katja Kodba/VladaRS/Flickr Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.
Prepričani so, da ZZZS ni problem, temveč je delni krivec politika sama, za ostalo pa so odgovorni izvajalci.

Premier Robert Golob je po včerajšnjem koalicijskem vrhu opozoril, da je stanje v zdravstvu "slabše, kot si kdor koli misli v tej državi". Napovedal je sistemsko reformo, ki se je bodo lotili "v središčni točki – v zavarovalnici".

Poslovanje zavarovalnice bodo obelodanili, je obljubil. "Končno bomo videli, kdo deluje pošteno."

Da je eden od krivcev Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), je namignila tudi poslanka SD Meira Hot, ki jo je "najbolj presenetilo skrivanje podatkov s strani pomembnih deležnikov":

"Ministrstvo recimo ne more pridobiti ključnih podatkov za pripravo zdravstvene reforme. Sprašujem se, kako so v preteklosti reševali težave, če niso imeli številk. To je ena ključnih težav sistema – da nimamo realnih podatkov," je dodala.

Revizijsko poročilo ni pokazalo nepravilnosti

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije vse očitke o nepreglednosti poslovanja odločno zavračajo. "ZZZS je najbolj nadzirana inštitucija v Sloveniji, ki jo vsako leto revidira računsko sodišče. Ravno danes smo v Državnem zboru predstavili revizijsko poročilo za leto 2020, kjer smo ponovno dobili pozitivno mnenje na računovodske izkaze in poslovanje," je pojasnila generalna direktorica Tatjana Mlakar.

"Se pa zavzemamo za več nadzora na strani drugih deležnikov v zdravstvenem sistemu, npr. bolnišnic, kjer se dejansko nabavlja material, oprema in plačujejo zdravstveni delavci," je dodala. Razložila je, da ZZZS transferje do izvajalcev izvaja skladno z vsakoletnim splošnim dogovorom, kjer vlada odobri tudi končno višino razpoložljivih sredstev. Ob tem je navedla primer nakupa žilnih opornic, kjer je komisija Državnega zbora ugotovila številne anomalije - "ne pri ZZZS, ampak pri izvajalcih".

Analize o stanju v zdravstvu v Sloveniji, ki jo je pripravil minister Danijel Bešič Loredan, na ZZZS niso videli.

Ker nimajo pooblastil, so jim zavrnili dostop do podatkov

Mlakar je pojasnila, da so v zadnjih tednih na ministrstvo za zdravje pošiljali številne podatke, ki so jih tam zahtevali. Večina jih je dostopnih tudi na njihovi spletni strani.

A za občutljive osebne podatke, čeprav so psevdonimizirani, bi morali imeti pravno podlago. "Pred nekaj tedni je ministrstvo za zdravje zaprosilo za dostop za rudarjenje po podatkovnih bazah. To smo z veseljem sprejeli, ampak zahtevali kot varuhi teh podatkov pravno podlago. Trenutno je nimajo, verjamem pa, da bodo to uredili," je dejala. Ko bodo to uredili, bodo prejeli pooblastila, na ZZZS bi jih poleg tega najprej izobrazili za ravnanje s podatkovnimi bazami.

ZZZS | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Največji problem je ...

Generalna direktorica ZZZS je dejala, da tudi v poročilih Evropske komisije ali OECD niso nikdar zasledili, da bi bil jedro problema v Sloveniji ZZZS. Pohvalila se je tudi z napredkom, ki so ga v zadnjih letih naredili na področju digitalizacije in informatizacije. 

Kaj pa meni o napovedani zdravstveni reformi? "Poudarjamo, da reformi ne nasprotujemo in se zelo strinjamo z modelom po vzoru Estonije, ki ga je minister predstavil. Estonski zavod za zdravstveno zavarovanje ima tista prava pooblastila," je povedala.

Ocenjuje pa, da bi morali reformo delati skupaj z ostalimi deležniki, ne le parcialno z ZZZS, "ker so naše interakcije, poslovne poti, povezane". Pogrešajo e-karton in evidentiranje kliničnih storitev. "Pred nekaj tedni smo preverili, ali bi bilo možno uresničiti centralni obračun zdravstvenih storitev, ki bi ga delali na ZZZS za vse izvajalce. Ugotovili smo, da je problem to, da nimamo e-kartona, težave se pojavljajo tudi pri različnih šifrah."

Povečali bi nadzor nad bolnišnicami in zdravstvenimi zavodi

Zato bi bilo po njenih besedah treba spremembe uvajati istočasno. Tudi sami si želijo biti vpeti v proces oblikovanja teh sprememb, kot so pred časom že bili - a so njihovi predlogi zdaj najbrž spravljeni v predalih.

Želijo si, da ZZZS postane aktivni kupec in da zakonodaja zaveže izvajalce, da svoje stroške spremljajo po storitvah na pacienta. "To je osnova, da lahko naredimo realne modele plačevanja. Brez spremljanja stroškov po pacientu pri izvajalcih to ni mogoče," je poudarila Mlakar. Trenutno transferje do izvajalcev izvajajo na podlagi sklenjenih vsakoletnih dogovorov. Računsko sodišče pa bi moralo poostriti nadzor pri izvajalcih storitev.

Državi na ZZZS očitajo "etatistično vmešavanje", saj da je s tem ZZZS izgubil številne pristojnosti, ki jih je prej imel. Država določi prispevno stopnjo za zdravstveno zavarovanje, daje soglasje na imenovanje direktorja, potrjuje kadrovski načrt, celo določa cene zdravstvenih storitev z uredbami, so pojasnili in izpostavili čas pandemije, ko je takratna vlada odobrila izredno visoke stroške bolnišnične obravnave pacientov s covidom-19.

Čeprav od septembra lani ZZZS plačuje vse storitve, ki jih izvajalci izvedejo, se te možnosti ne poslužujejo. Mlakar meni, da so razlogi za to različni: "Menedžment nima orodij za nagrajevanje po učinku, kakovosti, kar bi bilo motivacijsko. Te možnosti javni zavodi nimajo, zato bi želeli spremembo - več plačila po storitvah variabilnega dela."

Nujno bo tudi priti do realnih številk na področju čakalnih dob, je še poudarila direktorica ZZZS.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 61
  • sandi76 20:12 19.januar 2023.

    Črn humor : kaj ZZZS ne odgovarja vladi ?

  • vojko19 17:16 19.januar 2023.

    V jugosloveniji veljajo zakoni samo sp eje?

  • joze95 16:48 19.januar 2023.

    Dokaz več kje je začetek barabije. Z mojim denarjem se delajo norca , mi prepovedujejo da se zdravim, kar sem preplačal, pravijo da so najbolj kontrolirana zavarovalnica zraven pa ne dajo podatkov. Torej je res da pokrivajo plačila mladih ljubic ...prikaži več za dimnika, zabreta in martiča. Z malo zato, ker so ti pr....ci delali barabije, Dimnik začel kot ovaduh UDBE v Švici!