Slovenija
8493 ogledov

Kaj se dogaja v SMC? Počivalšek poslal pismo, Zorčič ga je takoj po prstih!

Zdravko Počivalšek
1/3
Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju.
Oni so tu zato, da servisirajo občane in gospodarstvo in ne obratno, je v odprtem pismu zapisal Počivalšek

Predsednik stranke SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v odprtem pismu "opoziciji in vsem ostalim sopotnikom" pozval k sodelovanju in prekinitvi "razdiralne politike, ki se kaže v izražanju odkritega sovraštva in takšne degradacije demokracije, ki nas vodi v pogubo". Po njegovih besedah je to "politika, zaradi katere ljudje trpijo, zaradi katere nas prehitevajo tisti, ki so nas nekoč videli kot vzor".

Sam meni, da to ni prava pot, temveč da je treba iskati tisto, kar je vsem skupno. "Če ne bomo spremenili obstoječega modela politike, bodo ljudje še naprej trpeli. Zaradi nas," je zapisal. Po njegovem je zdaj na kocki prihodnost države in celotne družbe, saj je treba spodbujati vse talente in izkoristiti potencial ljudi, za to pa je treba spremeniti politično prakso in se skupaj podati v prihodnost.

Zdravko Počivalšek | Avtor: Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju. Anže Petkovšek

"V politiko sem vstopil z željo, da bi vanjo pripeljal mentaliteto gospodarstva. Po šestih letih aktivnega delovanja v politiki imam že toliko izkušenj, da sem lahko prepričan, da brez tega ne bomo uspeli zagotoviti ljudem tisto, kar si zaslužijo in želijo," je poudaril Počivalšek.

Po njegovem opažanju se gospodarstvo, še posebej proizvodnja, dobro prilagaja svetovnim trendom. "Javna uprava in številni drugi podsistemi pa še kar vztrajajo pri vzdrževanju statusa quo. Pri tem se ne sprašujejo, kakšna je cena ohranjanja obstoječega stanja. Po moje je bistveno večja, kot če bi šli v spremembe, ki sicer prinašajo negotovost," je dodal.

Omenil je tudi zeleni prehod, h kateremu bi po njegovem mnenju morali čim prej pristopiti, sicer bodo stroški le še večji, poleg tega bomo plačevali še dodatno ceno pri zdravju ljudi.

"Če ne bo prišlo do neke oblike sodelovanja političnih konkurentov, bodo ljudje še naprej trpeli. V gospodarstvu dobro vemo, kako hudi konkurenti in celo nasprotniki lahko postanejo sodelavci na določenih področjih, če je to koristno in če to zahtevajo razmere na trgu. Grajenje koalicij je ena od ključnih sestavin mentalitete gospodarstva, saj bistveno skrajšuje čas in stroške, ki so potrebni za izpeljavo projektov," je poudaril minister in dodal, da morajo imeti potrebe državljanov višjo prioriteto od egov politikov.

Na Počivalškovo pismo se je hitro odzval njegov strankarski kolega in predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. 

"S “sopotniki” se bomo morali najprej pogovoriti o odpravi političnega vpletanja v tožilstvo in izvrševanju zakona, ki ga je nedavno sprejel državni zbor (STA) in se še vedno ignorira, potem pa, seveda, tudi o drugih družbenih problemih, za rešitev katerih je vedno potrebno sodelovanje," je zabrusil Počivalšku na Twitterju. 

Janez Janša Matej Tonin Zdravko Počivalšek | Avtor: Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju. Anže Petkovšek

Počivalšek je v pismu poudaril tudi pomen znanja v gospodarstvu, ki povečuje konkurenčnost, saj je bila po njegovih besedah Slovenija "ugledna in uspešna samo takrat, ko je imela močno gospodarstvo"

"A medtem ko se gospodarstvo pospešeno prilagaja spremembam, javna uprava in še nekateri drugi družbeni podsistemi zaostajajo in se oklepajo statusa quo. Izgleda kot, da ne razumejo, kakšni so stroški ohranjanja obstoječega stanja. Če želimo ostati konkurenčni, bomo morali tudi tu narediti resne premike, da bodo tudi ti podsistemi razumeli, da so tu zato, da servisirajo občane in gospodarstvo in ne obratno!"

Obenem pa je poudaril tudi, da imamo v vseh podsistemih vrsto dobrih in sposobnih javnih uslužbencev, a "njihovo vnemo ugasnejo institucionalni okvirji, postopkovni labirinti in predvsem slabo vodenje, od katerega je odvisna učinkovitost uslužbencev".

Zato je po njegovem mnenju treba izgraditi kulturo, ki bo zadržala in pritegnila ljudi, saj da je sedanja kultura "destruktivna in ne omogoča, da iz ljudi izvlečemo najboljše", poleg tega se bomo morali spet naučiti sodelovati in inovirati, "še posebej sisteme upravljanja, če bomo spet želeli postati relevantni". Vse to bi morali po njegovem doreči v čim prejšnji javni razpravi, ki bi temeljila na napredku, hkrati pa bi bila zmožno strpno sprejemati tudi drugačne poglede na stvari.

Po Počivalškovih besedah je trenutek za spremembe zdaj pravi, "če ga zamudimo, bomo doživeli usodo zamudnikov". Vseeno pa ne pričakuje, da bo pot lahka in bo tekla brez zapletov, "a treba se je vedno znova vračati za mizo in se truditi iskati dogovor".

[ODPRTO PISMO OPOZICIJI IN VSEM OSTALIM SOPOTNIKOM] Drage sopotnice, dragi sopotniki! Pogosto trdimo, da so nam...

Objavil/a Zdravko Počivalšek dne Sreda, 10. marec 2021

Na Počivalškovo pisanje se je že odzval tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec. "Ob vsem, kar se dogaja s tožilci, STA, zunanjo politiko, da o 'prleških sendvičih' niti ne izgubljam besed, ga žal ne moremo jemati dobronamerno. Čas za vse napisano je potekel 15.februarja na seji DZ," je zapisal na Twitterju.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 30
  • igorgeus 14:05 11.marec 2021.

    Naj ne pretirava z uvajanjem gospodarskih pravil v JU. Bodo zaceli delat samo za toliko kolikor so placani.

  • jastreb13 12:44 11.marec 2021.

    Zorčič pokaži že Janezu 53 jajca, ko te tako vneto nagovarja, ker po njegovem zblojenem, nepovezanem in puhlem gobezdanju ga že dolgo sumim, da je res gej.

  • Patriot2021 19:21 10.marec 2021.

    SMC - stranka, ki jo nikoli več ne bo med živimi. Niti Bog vas več ne reši.