Slovenija
22012 ogledov

Počivalšek napovedal novo sproščanje: To so novosti!

mestni utrip Saša Despot
Počivalšek napovedal sprostitve na področju gostinstva in turizma.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob današnjem obisku Kranjske Gore napovedal sprostitve nekaterih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom na področju gostinstva in turizma. O njih naj bi že danes na dopisni seji odločala vlada, veljati pa naj bi začele v ponedeljek.

Za vse regije PCT-pristop

Kot je povedal, bodo glede na nov pristop, ki ga bodo ubrali, lahko v vseh regijah odprte terase gostinskih lokalov, notranjost gostinskih lokalov pa bo odprta po tako imenovanem PCT-pristopu, kar pomeni za tiste, ki so preboleli covid-19, ki so cepljenji proti njemu ali pa imajo negativen test. Kar se tiče prenočitvenih kapacitet, bodo tiste z do 60 enotami lahko imele odprtih 30 sob oziroma enot, večje pa bodo lahko imele odprto polovico svojih kapacitet. Za vse ostale dejavnosti se bodo zmanjšali potrebni kvadratnih metri za eno stranko s 30 na 20 metrov, je napovedal Počivalšek.

"Sindikat temu nasprotoval"

Tak pristop so podprle turistično-gostinska, obrtna in gospodarska zbornica. "Moram pa povedati, da je sindikat delavcev v turizmu temu pristopu nasprotoval," je dejal minister, ki je pojasnil, da je bil na to temo v četrtek sestanek med ministrstvom in zbornicami. Počivalšek računa, da bodo na današnji dopisni seji vlade omenjene sprostitve potrdili, v veljavo pa naj bi stopile v ponedeljek. Podrobneje bodo o njih sicer spregovorili na novinarski konferenci, ki naj bi jo pripravili po sprejemu odloka.

odprtje lokalov Odpiranje turizma Slovenija Odpirajo se apartmaji, hoteli in gostilne, toda ne veselite se prezgodaj

Počivalšek je izpostavil, da se moramo kot stranke zavedati, da je treba za vstop v notranjost gostinskih lokalov izpolnjevati pogoje pristopa PCT preboleli, cepljeni, testirani. Gostinci nas morajo na to opozoriti, mi pa se moramo zavedati, da imajo pristojne inštitucije, torej inšpekcije, pravico te dokumente preveriti, je dejal minister in dodal, da enako velja tudi za namestitvene kapacitete.

"Informacija nas je razveselila"

Kot je povedal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber, jih je ta informacija danes posebej razveselila, saj bo omogočila veliko bolj nemoteno poslovanje gostinskih in namestitvenih obratov. Kot je pojasnil, je namreč preverjanje možnosti vstopa posameznikov v notranjost restavracij ali hotelov s strani osebja neživljenjsko. Zato je ključno, da odgovornost za to prevzame vsak posameznik.

Ob napovedanih sprostitvah je minister poudaril, da Slovenija glede na število novookuženih, če se primerjamo s severnimi in zahodnimi sosedami, na nek način prehiteva. Naša situacija namreč ni taka, pa smo vseeno malo pred njimi, je dejal Počivalšek. Za primer je navedel, da bodo Avstrijci bolj pogumno odpiranje na tem področju začeli 19. maja.

"Korak za korakom"

Poleg tega je Počivalšek računa, da bodo v Sloveniji v veljavo kmalu stopile še nove sprostitve. Razdelati je treba pogoje nadaljnjega odpiranja, je dejal minister, ki verjame, da bodo imeli, če se bo nadaljevalo izboljšanje epidemiološke situacije, prihodnjo sredo na mizi tudi odpiranje na drugih področjih.

mestni utrip | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Definitivno so v čakalnici igralnice in pa kongresna dejavnost. Po malem moramo korak za korakom vzpostaviti pogoje za popolno odprtje dejavnosti, ki je preživela največji del lanskega in vse letošnje leto zaprta," je izpostavil minister. Kot je poudaril, so tudi na četrtkovem sestanku govorili o tem, da si vsi skupaj želijo, da čim prej pridemo do tega, da omejevalnih ukrepov ne bo več in se bo začelo normalno poslovanje.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • JZekspert 01:48 08.maj 2021.

    Tile razumejo samo nasilje, nima smisla več poskušati drugače - na kulturen način ti primitivni voli, sektaši, pokvarjenci, sluzasti prostozidarji in ostala banda nič ne zastopijo. Dovolj je tega norčevanja!! Čakamo le še, da nam cepilni potni list ''olajša'' potovanja, ...prikaži več da ''olajša'' obiskovanje trgovin in kavarn. Prekleti koronafašisti, kazen bo prišla in bo trda!!!! Samo čudili se boste...

  • pravičnik77 21:39 07.maj 2021.

    počivalšek, ajde oladi... bomo pa pršparal...

  • Solton 17:57 07.maj 2021.

    čimprej je potrebno zapret gostinske lokale, 600-900 okužb dnevno ni šala.