Slovenija
679 ogledov

Počivalšek: Vlada jutri tudi o maržah za energente

Zdravko Počivalšek Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, intevju z ministrom za gospodarstvo.
Po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška naj bi vlada v sredo odločala o morebitni regulaciji marž pri kurilnem olju.

Vlada bo v sredo razpravljala o stanju na področju plina, električne energije in naftnih derivatov, je po poročanju Radia Slovenija danes v Kopru povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ali in kako bo ukrepala zaradi naraščajočih cen, ni mogel povedati, dejal pa je, da se bo mogoče odločila za reguliranje marž pri kurilnem olju.

Ukrepi so pripravljeni, je dejal Počivalšek, sam pa si ne želi, da bi posegali na trg energentov. A če bo treba, bodo storili tudi to, je poročal Radio Slovenija.

Minister je poudaril, da država na energetskem področju ne bo podpirala špekulantov; če bo treba, bo pomagala domačim ljudem in podjetjem. V tej luči je okrcal tudi EU in njena prizadevanja za znižanje trošarin.

"Mogoče bomo jutri celo regulirali cene marž pri kurilnem olju," je po poročanju radia povedal minister.

Cena nafte na svetovnih trgih raste

Počivalšek je v ponedeljek v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ glede vpliva liberalizacije cen naftnih derivatov na sedanjo rast cen dejal, da so liberalizirali samo marže, ki na ceno vplivajo v šestih do sedmih odstotkih, razlog za sedanji dvig cen pa da je v podražitvi nafte na svetovnih trgih, kar na drobnoprodajno ceno vpliva v 40 odstotkih.

Ministrstvo spremlja maržno politiko naftnih distributerjev, je dejal in dodal, da se bo vlada po analizi marž naftnih trgovcev odločila, ali bo marže znova začasno regulirala, ne more pa si privoščiti vplivati na cene naftnih derivatov in tudi nima vzvodov za to.

Predsednik vlade Janez Janša je v ponedeljek med možnimi ukrepi navedel tudi možnost uvedbe energetskega vavčerja za gospodinjstva, ki so še posebej ogrožena.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 18:38 19.oktober 2021.

    ja kurilno olje se je podražilo za 40 %, plin pa za 300% in koga bodo regulirali ? in ko so nategovali da je plin čisto kurivo, zdej pa.. ja paconi nemarni.. v mazut z vami, pa ne potem v perje.. v peč

  • Avatar _lolekbolek
    _lolekbolek 17:39 19.oktober 2021.

    Seveda bo posegla, dvignila jih bo.