Pod streho > Varčna hiša
138697 ogledov

Vlada razmišlja o uvedbi novih bonov, a ne za vse

Radiator Profimedia
Možni ukrepi zajemajo tudi reguliranje marž ter možnost uvedbe energetskega vavčerja za gospodinjstva, ki so posebej ogrožena.

Pisali smo že o bližajoči se energetski krizi, ki se širi tudi po Evropi. Cene zemeljskega plina, električne energije in nafte so v porastu, nekatere države so se že odločile za različne ukrepe, kot je denimo regulacija cen električne energije, na Hrvaškem so celo za 30 dni zamrznili cene goriva

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v petek sicer miril, da v Sloveniji krize še ni"Smo na varni strani. Bistvenih podražitev elektrike zaenkrat še ni na vidiku, razen pri enem ponudniku, ki je to že napovedal," je dejal. Trg po njegovih besedah deluje, ljudje lahko, če želijo, zamenjajo ponudnika, ki se je odločil za povišanje cen. Drugih podražitev po pogovoru z ostalimi ponudniki vsaj do začetka naslednjega leta ne pričakuje. 

"Lekcija za tiste, ki špekulirajo"

Podobno je zatrdil tudi predsednik vlade Janez Janša v odgovoru na poslansko vprašanje o tem, kaj bo Slovenija storila, da ublaži dvig cen energentov in zaščiti tiste najbolj ranljive dele populacije, na katere bo dvig cen imel največji vpliv. 

Kot razlog za dvig cen je izpostavil inflacijo, ki je posledično ustvarila neravnovesje med ponudbo in povpraševanjem. Dejal je, da so se nekaterim evropskim državam pogodbe za dobavo plina in elektrike že iztekle, nove pogodbe pa so zdaj dvakrat, trikrat ali celo štirikrat višje. A kot je zatrdil, imajo v Sloveniji vsi distributerji še sklenjene veljavne pogodbe, nobenemu se niso iztekle. 

Zato je podražitev, ki si jo je privoščil Petrol, po njegovem mnenju neupravičena, saj da temelji na špekulacijah. "Svetujem vsem potrošnikom, da dobavitelja zamenjajo, kar bo tudi lekcija za tiste, ki špekulirajo," je poudaril.

Kar se tiče cen nafte, pa je Janša dejal, da je leta 2014 liter bencina stal 1,5 evra kljub regulacijam na trgu, trenutno pa so cene surove nafte presegle 80 dolarjev na sodček, kar se je posledično pokazalo tudi na trgu. 

Že preučujejo možne rešitve

Vlada bo ukrepala, je zatrdil, obravnavali so že možne rešitve, čakajo pa še na sestanek v okviru Evropske unije, saj si želijo sprejemati tiste ukrepe, ki bodo v okviru skupnega evropskega trga dovoljeni.  

Možni ukrepi zajemajo tudi reguliranje marž ter možnost uvedbe energetskega vavčerja za gospodinjstva, ki so še posebej ogrožena. Vse rešitve bodo, ko bodo usklajene, predstavili v Državnem zboru, je obljubil Janša.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 11:45 13.november 2021.

    Ko precednik ulade ne ve kaj je distributer in kaj dobavitelj... bednik.

  • dusko89 20:58 18.oktober 2021.

    Samo da bodo poskrbeli za dobičke. Boni bodo šli v povišanje cen in dobičke. Prav tako socialna pomoč bo šla direktno v dobičke. Če mogoče ne veste, socialno ogroženi dobi predračun za draga, slaba drva in mu sociala plača. Firme ...prikaži več pa v smeh in dobiček v prestiž, avte in vikende v tujini.

  • Janez_53 17:09 18.oktober 2021.

    Rešitve bodo "usklajene", kot vse do sedaj! "Uskladili" in odločili bodo tisti pri vrhu vlade oziroma Veliki šef, stroka pa bo poklapano poslušala.

Sorodne novice