Slovenija
2007 ogledov

Kaotične razmere na trgu. Minister: Zaenkrat je vse v redu, ne delajmo panike

Elektrika omrežje Profimedia
Ukrepanje po oceni ministra še ni potrebno.

Bliža se energetska kriza, kakršne Evropa že dolgo ni videla, je na današnji novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

O svetovnem energetskem krču, ki je v določeni meri posledica globalnega povpraševanja po sprostitvi primeža epidemije in ponekod vremenskih razmer, smo že poročali. Nekatere države so se že odločile za različne ukrepe, kot je denimo regulacija cen električne energije, na Hrvaškem so celo za 30 dni zamrznili cene goriva.

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek Slovenija Podivjane cene energentov, to so trije scenariji za zimo

Probleme bi naslovili skupaj na ravni EU

Vrtovec je priznal, da je dogajanje na trgu zaostreno, razmere pa so neobičajne. Opozoril je tudi na pomanjkanje zalog zemeljskega plina in posledično velike rasti cen. 

Vlada situacijo obravnava na rednih sejah, je dejal minister, ustanovili so celo delovno skupino, ki bo spremljala razmere na trgu. Sam pa je sklicah vrh za energetiko, 26. oktobra v Luksemburgu, na katerega bodo povabljeni vsi pristojni ministri v EU. "Le enotna Evropska unija lahko ta vprašanja naslovi skupaj," je prepričan.

Bistvenih podražitev elektrike v Sloveniji še ni na vidiku

Obenem je pomiril državljane. "Smo na varni strani. Bistvenih podražitev elektrike zaenkrat še ni na vidiku, razen pri enem ponudniku, ki je to že napovedal," je dejal. Trg po njegovih besedah deluje, ljudje lahko, če želijo, zamenjajo ponudnika, ki se je odločil za povišanje cen. Drugih podražitev po pogovoru z ostalimi ponudniki vsaj do začetka naslednjega leta ne pričakuje. 

"Vlada bo ukrepala, ko bo to prav, zaenkrat ni treba. Če bo treba, bomo ukrepali pravočasno," je zatrdil. 

Vrtovec meni, da bomo morali več vlagati v obnovljive vire energije in v nove tehnologije v okviru jedrske energije, saj za energetsko neodvisnost potrebujemo oboje. 

Električna vtičnica Slovenija Napovedana prva visoka podražitev elektrike

dezurni@styria-media.si


 

Komentarjev 7
  • Jernej65 23:04 14.oktober 2021.

    Ja tako je to. Počasi bo potrebno vrniti zapitek v obliki korona dodatkov, turističnih bonov, plačanih karanten... V življenju nič ni zastonj. Na vsak dolg se zaračunajo obresti. A niso vsi ti ki najbolj grozijo s podražitvami v državni lasti?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:12 14.oktober 2021.

    Kot, da tej vladi sploh še kdo kaj verjame.

  • mph2 19:05 14.oktober 2021.

    Bom nesporno zamenjal Petrol, če bodo to izvedli. Seveda, možnost, da bodo tudi drugi, zagotovo pa ne mislim nagradit to njihovo brzino pri temu.