Slovenija
61 ogledov

Pod nujno tudi zlomi in zvini

Nujni prevozi z reševalnim vozilom pripadajo tudi tistim brez obveznega zdravstv Žurnal24 main
ZZZS. Ljudje brez obveznega zdravstvenega zavarovanja so samoplačniki; denar jim zavod pozneje tudi vrača.

Zavarovanje. Tudi če nimate urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja, vam v Sloveniji pripada nujno zdravljenje, zagotavljajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

To so nujne in neodložljive zdravstvene storitve za ohranitev življenjsko pomembnih funkcij, zaustavljanje večjih krvavitev, oskrbo ran ter preprečitev nenadnih in usodnih poslabšanj kroničnih bolezni oziroma zdravstvenega stanja.

Pod nujno spadajo tudi zdravljenje zvinov, zlomov in poškodb, ki zahtevajo specialistično obravnavo, zdravljenje zastrupitev in storitve za preprečevanje širjenja infekcij, ki bi pri zavarovancu utegnile povzročiti septično stanje.

Nujno zdravljenje obsega še nujne prevoze z reševalnimi vozili, nujno potrebna zdravila s pozitivne liste in medicinske pripomočke, potrebne za obravnavo stanj prej omenjenih zdravstvenih težav.

“Za nadaljnje zdravljenje pa se vsi potrudijo in si uredijo obvezno zdravstveno zavarovanje, razen če ne izpolnjujejo pogojev, na primer tujci, ki so tu nelegalno,” pojasnjuje Peter Rutar z ZZZS.

ZZZS vrača denar
Preostale storitve, ki presegajo nujno zdravljenje, si morajo neredni plačniki zagotoviti z lastnimi sredstvi. Ta bo ZZZS povrnil, ko bodo poravnali svoje obveznosti do njega.

Konec septembra je bilo v Sloveniji 19.069 ljudi brez obveznega zdravstvenega zavarovanja. Celo leto prispevkov ni plačevalo 4.774 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.