Slovenija
22319 ogledov

Od ponedeljka dalje lahko greste na kavo, a le pod takšnimi pogoji ...

Covid in lokal
1/6
Profimedia
V rumenih regijah od ponedeljka dalje lahko strežejo na vrtovih in terasah lokalov, ob tem pa je treba upoštevati več pogojev. Lokali se odpirajo za testno obdobje enega tedna.

Posavska in jugovzhodna regija se po novem uvrščata v rumeno cono. Za testno obdobje enega tedna zato vlada sprošča ukrepe v gostinstvu, lokali lahko odprejo vrtove in terase. Če se bo po enem tednu izkazalo, da se je zaradi takega sproščanja epidemiološka slika poslabšala ali bo prišlo do veliko kršitev na terenu, bo vlada primorana te dejavnosti spet omejiti. 

Gre za enotedensko testno obdobje, na podlagi dogajanja se bo izkazalo, če je takšen model primeren za izvajanje tudi v drugih regijah z ugodno epidemiološko sliko, je poudaril državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc

Zaradi še vedno slabih epidemioloških razmer se še vedno ohranjajo prepovedi v obalnokraški regiji. 

Izjeme ostajajo enake za oranžno in rdečo regijo, dosledno pa bo treba upoštevati naslednje ukrepe v dveh rumenih regijah. Od ponedeljka dalje morajo tako v gostinskih lokalih upoštevati naslednje: 

1.    Gostinske storitve priprave jedi in pijač ter strežbe se bodo lahko izvajale od 6.00 do 19.00 ure, le na terasah in vrtovih gostinskih lokalov. 
2.    Strežba bo dovoljena le za mizami (sedeča postrežba)
3.    Razdalja med osebami mora biti najmanj 1,5 metra in najmanj 3 metre med robovi miz. 
4.    Za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe. 
5.    Največje število oseb na terasi ali na vrtu gostinskega obrata, se izračuna glede na velikost terase.
6.    Maksimalno dovoljeno število gostov mora biti vidno prikazano ob vstopu na teraso in vrt. 
7.    Gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih obratov najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti (torej do 19.30). 
8.    Gostinci morajo zagotoviti odstranitev oz. prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi, tako, da se jih zaporedoma ne bo  dotikalo več gostov
9.    Potrebno je zagotoviti razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso in vrt
10.    Redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo
11.    Vstop v zaprti del gostinskega obrata je dovoljen z masko samo za uporabo toaletnih prostorov, ki morajo imeti na vidnem mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo
12.    Obvezno testiranje zaposlenih v gostinskih lokalih enkrat tedensko oz. veljajo izjeme za tiste, ki so bili cepljeni ali so bolezen preboleli. 

Zaposleni morajo imeti masko nameščeno ves čas, gostje pa jo lahko snamejo le, ko sedijo za mizo. Upoštevati je treba vsa higienska navodila za preprečevanje širjenja virusa SARS-CoV-2. 

V gostinskih lokalih v rumenih regijah lahko strežejo vse pijače, tudi alkoholne. 

Ker je v veljavi le prepoved prehajanja v obalno-kraško regijo, torej ni ovir, da prebivalci oranžnih regij ne bi obiskali gostinskih lokalov v rumenih regijah. Zajc je ob tem dodal, da bodo inšpektorji zelo pozorno spremljali dogajanje in izrazil upanje, da do večjih kršitev ne bo prihajalo. 

"Primarni namen odlokov je zmanjševanje možnosti prenosa okužb s koronavirusom. V interesu vseh, da čim prej napredujemo v rumeno fazo in potem v zeleno," je dejal državni sekretar.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 14
  • Ded2021 09:23 05.marec 2021.

    Ukrepi so res debilni. Ne smeš k zdravniku če si bolan, policijska ura, zaprti lokali..? Ko pa folk stoji v neskončnih kolonah in kašlajo en v drugega je ok. Se vidi kok se da lahko manipulirat z rajo. Zarad korone ...prikaži več je res umrlo nekaj ljudi, zarad ukrepov pa so uničili življenje vsem.

  • .antihojsar 08:58 05.marec 2021.

    Jaz jo pijem vsak dan brez vsakih pogojev in jo bom tudi v bodoče in ne glede na vsa fašistična nategovanja in teror.

  • softundsicher 03:45 05.marec 2021.

    Priznam, da ne sledim vsem tem ukrepom. A štručko na klopci že smem jesti?