Slovenija
954 ogledov

Pod tem pogojem bi preklicali stavko

Dom za ostarele Profimedia
Ustanove, kjer naj bi stavka potekala, se že pripravljajo na spremenjeno organizacijo dela.

Opoldne se bodo ponovno sestali predstavniki zdravstva in socialnega varstva, ki so za prihodnjo sredo napovedali stavko ter predstavniki ministrstva za zdravje. Predstavniki sindikatov v prvem krogu pogajanj niso bili zadovoljni z izhodišči, ki jih je pripravilo ministrstvo, ki sicer meni, da je napoved stavke preuranjena. Menijo, da je v pogajanjih še dovolj prostora, da najdejo skupno rešitev.

Za preklic stavke v sindikatih zahtevajo, da ministrstvo pripravi izhodišča, ki bodo izražala spoštovanje do zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu. "Zaenkrat izhodišča, ki jih je sprejela vlada, tega ne odražajo," je za Radio Slovenija povedala predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Čujovič Ilešič. 

Na današnjem sestanku bodo pogajalci skušali razrešiti dve stavkovni zahtevi, dvig plač zaposlenih in sprejem standardov in normativov za področje zdravstva in socialnega varstva. Od vlade pričakujejo tudi, da izkaže resno pripravljenost za pogajanja in pripravi časovnico sprejetja normativov. 

Pogajali se bodo tudi o dogovoru zagotavljanja minimuma delovnega procesa v času morebitne stavke. O tem, kako naj bi stavka potekala, bo več znanega še danes, ustanove, kjer naj bi stavka potekala, se že pripravljajo na spremenjeno organizacijo dela.  

Sindikati javnega sektorja so pogajanja z vladno stranjo zahtevali po tem, ko naj bi ta dosegla dogovor z zdravniki o dvigu njihovih plač za šest oziroma sedem plačnih razredov. 
O stavki, ki naj bi se začela 9. marca, se izrekajo tudi člani šolskega sindikata Sviz. 

 

Komentarjev 1
  • zibertmi 11:43 12.februar 2022.

    ko vam bodo gospodarski delavci enkrat izstavili račun se boste šele zbudili.vsi bi višje,delo je postranska stvar,tudi spletno pogovarjanje vam ne gre.kaj sploh počnete