Slovenija
32 ogledov

Podeželju bo prinesel beraško palico

slovenija 07.11.13. Dolenjska, starejsa kmetica pri delu, kmetija, foto: Jerca B Jerca Božič Kranjec
Župani opozarjajo, da bo najbolj obremenil starejše na podeželju.

"Če bo zakon o davku na nepremične obveljal, kot je predlagan, se lahko predvsem na podeželju začnemo privajati na pojem beraštva," pravi Ivan Molan, župan Občine Brežice in član predsedstva Skupnosti občin Slovenije.

Najrevnejši ob vse

Župane v Skupnosti občin Slovenije najbolj skrbijo starejši na podeželju, ki živijo od 180 evrov kmečke pokojnine in tistega, kar si pridelajo. "Odpovedali so se varstvenemu dodatku, da ne bo bremenil nepremičnin, zdaj pa se bo nanje vknjižil ta davek, ker ga ne bodo zmogli plačevati. Tako se bosta zgodili razlastninjenje in podržavljenje premoženja ljudi, ki so na robu preživetja, dobili bomo berače," je prepričan Molan.

Predlagani davek na nepremičnine se na podeželju v primerjavi z nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) po njegovih besedah povečuje od tri- do desetkrat. Na Občini Brežice so pripravili informativni izračun in primerjavo – tako lahko njihovi občani še do 11. novembra izvedo, za koliko naj bi se jim povečal davek.

Osiromašene občine

Župane iz Skupnosti občin Slovenije pa moti tudi, da naj bi občine po predlaganem zakonu razpolagale z bistveno manj denarja, kot so ga do zdaj dobile od NUSZ. Občina Brežice je iz tega vira do zdaj razpolagala z dobrih 800 tisoč evrov na leto, po novem pa naj bi bilo pobranega davka za okoli tri milijone evrov. "Občini naj bi še vedno ostal enak znesek, preostalo pa bi šlo v državni proračun, a ker bomo morali državi plačati za šole, vrtce, mrliške vežice in druge stavbe, nam bo ostalo le 600 tisoč evrov," ugotavlja Molan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.