Slovenija
8 ogledov

Podiramo krvave rekorde

Petčlanska družina iz Dornave je v prometni nesreči izgubila tri otroke. Voznik Žurnal24 main
Nesreče. Letos že 49 mrtvih na cestah, v primerjavi z lanskim letom 40 odstotkov več. Preventiva. Štaba: Država je soodgovorna, ker sodni postopki predolgo trajajo.

Samo v zadnjih dveh tednih aprila so ceste zahtevale 12 žrtev. Skupno je letos od poškodb zaradi prometnih nesreč umrlo že 49 ljudi, v enakem obdobju lani pa 35.

Samo na območju Policijske uprave Maribor je umrlo 15 ljudi, zato bodo policisti maja še bolj poostreno nadzirali obnašanje voznikov. To je po mnenju Roberta Štabe, predsednika Zavoda varna pot, kjer pomagajo žrtvam in svojcem prometnih nesreč, premalo za varnost udeležencev v prometu. “V primeru najhujših prometnih nesreč sodni postopki trajajo leta, s čimer se izgubi pomen kaznovanja za napačno ravnanje v prometu. S takšnim nedelovanjem dobimo tudi napačno sporočilo, da še tako huda odklonska ravnanja, kot sta alkohol in agresivna vožnja v prometu, postanejo družbeno sprejemljiva. Vse dokler nas seveda prometna nesreča s posledicami ne zaznamuje na osebni ravni,” je dejal.

Osebno verjamem in si želim tudi na tem področju napredek in korak naprej, kajti vsakdo izmed nas se lahko jutri znajde v vlogi žrtve prometne nesreče in prav je, da kot sistem ne dovolimo, da nam neodgovorni ljudje krojijo usodo in zapečatijo življenja na tak način.
Robert Štaba

Brez treh otrok
Na štajerskih cestah sta sicer v enem tednu v dveh hudih prometnih nesrečah dve družini ostali brez skupno šestih sorodnikov, od tega petih otrok. Medtem ko naj bi se 24-letna Belgijka albanskega rodu še vedno zdravila na intenzivni terapiji po prometni nesreči, v kateri je na velikonočno soboto (domnevno zaradi neprilagojene hitrosti) izgubila dva otroka in očeta, so ta petek tri otroke tragično izgubili še Arnuševi iz Dornave. V silovitem čelnem trčenju, pri katerem so se neuspešno izogibali 55-letnemu povzročitelju – neuradno naj bi šlo za podjetnika J. B. iz Spuhlje – so umrli 29-letna Mihaela Arnuš ter njena 27-letna sestra in 12-letni brat. Po nekaterih informacijah naj bi bila najstarejša sestra celo noseča.

Prometna nesreča se je zgodila blizu doma umrlih. Domnevni povzročitelj s terenskim vozilom (tega naj bi preizkušal), ki je prehiteval tovornjak, se je le lažje poškodoval. Po naših informacijah se zdravi na psihiatriji, grozi pa mu do osem let zapora zaradi povzročitve nesreče zaradi malomarnosti.

Pomlad je nevarna
“Če so že sebični do sebe, ko sedejo za volan, ko s svojo objestno vožnjo ogrožajo tudi druge, naj pomislijo na nedolžne žrtve. Bolečina družine, ki je izgubila tri otroke, je nepredstavljiva. Verjamem, da je v tem trenutku veliko ljudi, tudi povzročitelj, ki bi radi zavrteli čas nazaj. Vendar tega ni mogoče narediti,” je po tragediji zapisal šef policije Janko Goršek.

Kot je dodal Štaba, je pomlad, čas podaljšanih koncev tedna in prostih dni vedno past za naša ravnanja na cesti. “Praviloma v tem času pozabimo na ustaljene norme, zavedanja, da se lahko nesreča pripeti kadarkoli in komurkoli, ter skladno s tem spremenimo tudi naš kritičen odnos do odgovornosti ter spoštovanja lastne in tuje varnosti na cestah,” je dejal.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.