Slovenija
2596 ogledov

Podizvajalce nategnil Vegrad, zdaj bi jih še država

Celovški dvori Anže Petkovšek
DUTB je proti nekdanjim podizvajalcem Vegrada AM, ki so bili za delo v ljubljanski soseski Celovški dvori delno poplačani s stanovanji, vložila izvršbo, in sicer od vsakega terja več kot 20 milijonov evrov.

Vegrad se je v pogodbah s podizvajalci zavezal, da jim bo priskrbel izbrisne pobotnice za izbris hipoteke s stanovanj, a se to ni zgodilo, poroča Dnevnik. Ob pozivih, naj Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je terjatve prevzela od NLB, vendarle izda pobotnice DUTB pravi, da zaradi svojega poslanstva, ki je maksimiranje vrednosti premoženja za čim večje poplačilo davkoplačevalcev, tega ne sme storiti. V tem stališču ji je leta 2017 pritrdila vlada, ki je tudi skupščina DUTB.

Kot so za časnik povedali v DUTB, brez prejema ustreznega nadomestila nimajo pravne podlage za izdajo izbrisnih dovoljenj podizvajalcem, ki imajo v lasti 55 s hipoteko obremenjenih stanovanj in poslovnih prostorov. Ne morejo se odpovedati zavarovanju in odpisati dolga, saj bi to pomenilo kršitev zakona o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank in neenakopravno obravnavo dolžnikov, so dodali.

Velikodušna ponudba: še enkrat kupite stanovanja, ki ste jih že

Podizvajalcem so ponudili, da obremenjene nepremičnine odkupijo po nižji ceni od tržne, saj bi se s tem obe nasprotni strani izognili stroškom sodnih postopkov. Plačali bi dodatnih okoli 1000 evrov na kvadratni meter stanovanja, a je bilo za podizvajalce to nesprejemljivo.

Sedaj je DUTB vložila izvršbe, in sicer od vsakega terja 13,62 milijona evrov glavnice ter še 632.000 evrov rednih zamudnih obresti in še obresti na glavnico, kar je doslej naneslo več kot devet milijonov evrov, je Dnevniku povedal eden od podizvajalcev. Po njegovih besedah jih DUTB terja za posojilo, ki ga je Vegrad najel pri NLB in je bilo preneseno na DUTB.

Vera Krivec, ki zastopa okoli 20 podizvajalcev, nasprotno kot vlada meni, da bi bilo možno, da bi se DUTB odpovedala zavarovanju. Kot je dejala za časnik, bodo na sodišču uspeli dokazati svoj prav. Če pa se ne bodo mogli rešiti iz težav s pritožbami v izvršilnih postopkih, napoveduje vložitev skupinske tožbe.

Ta je po njenih besedah smiselna, saj posamezni podizvajalec zaradi visokega tožbenega zahtevka ni sposoben prenesti visokih pravdnih in odvetniških stroškov, v primeru skupinske tožbe pa se bo breme porazdelilo. Po njenem prepričanju je DUTB namenoma vložila visoke tožbe proti vsakemu podizvajalcu s ciljem, da bi jim na sodišču zaradi visokih pravdnih stroškov otežila obrambo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • inratjae 02:21 07.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • haysusi 21:34 06.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • giecalte 16:27 06.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks