Slovenija
20336 ogledov

Zaradi te odločitve sodišča bodo nekateri oproščeni davka

Celovški dvori DUTB
V tem primeru boste po novem oproščeni plačila NUSZ.

Pisali smo že, da so morali kupci stanovanjv soseski Celovški dvori, ki so kupili nepremičnino od DUTB, v Ljubljani plačati nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, medtem ko so bili kupci stanovanj v naselju Nokturno, ki so svojo nepremičnino prav tako kupili od DUTB, tega davka za pet let oproščeni. 

Euro Nepravično?! Slovenija Ta davek morajo Ljubljančani plačevati, v Kopru jim ga ni treba

Sklicevanje na 59. člen ZSZ

Mestna občina Ljubljana je to upravičevala s tem, da kupci stanovanj do DUTB niso oproščeni plačila NUSZ, saj ne izpolnjujejo določila 59. člena Zakona o stavbnih zemljiščih. Ta določa, da je NUSZ oproščen lastnik, ki je kupil novo stanovanje kot posamezen del stavbe ali zgradil, dozidal ali nadzidal družinsko stanovanjsko hišo, če je v ceni stanovanja oziroma družinske stanovanjske hiše ali neposredno plačal stroške za urejanje stavbnega zemljišča - komunalni prispevek. Petletna doba oprostitve začne teči od dneva vselitve v stanovanje ali stanovanjsko hišo. 

Kdaj je stanovanje novo?

Pri kupcih stanovanj od DUTB je MOL stala na stališču, da v njihovem primeru ni podlage za oprostitev, saj je šlo z vidika davčnih predpisov, za razliko od tistih, ki so nepremičnino kupili neposredno od Vegrada, za drugo prodajo stanovanja. Stanovanje po njihovi oceni ni bilo "novo", ker ni bilo kupljeno od investitorja, temveč od pridobitelja v stečajnem postopku. 

slovenija 29.01.08, vrtickarji, blokovsko naselje, BS, Vojkova, vrtovi, foto: De Slovenija NUSZ: Občinam navodilo, kako pobrati več ... Kaj so storile?

Nepremičnine | Avtor: Profimedia Profimedia

položnica nusz Slovenija Kaj storiti, če finančna uprava pošlje še dve položnici za NUSZ Neprofitna stanovanja Slovenija Da ni davka na nepremičnine? Jaz plačujem tri!

A upravno sodišče je v primeru tožbe tožnice, ki je vztrajala, da je od DUTB kupila novo stanovanje, saj je zanj plačala DVD, razsodilo njej v prid. "Dne 12. marca 2019 je bila s strani upravnega sodišča izdana sodba številka I U 1917/2017-10, na podlagi katere od navedenega datuma upoštevamo, da se šteje za novo stanovanje, če kupec plača DDV," pojasnjujejo pri MOL.

Če plačaš DDV je stanovanje novo

Sodišče je namreč ugotovilo, da zakon o stavbnih zemljiščih ne opredeljuje, kdaj je šteti stanovanje (ali hišo) za novo, zato je pri razlagi tega pojma treba izhajati iz drugih predpisov, ki pri naložitvi obveznosti enako razlikujejo med pridobitvijo lastninske pravice na "novem" oziroma "starem" stanovanju. Ob upoštevanju določil iz zakona o davku na dodano vrednost je sodišče presodilo, da gre iz vidika davčnih predpisaov šteti za novo stanovanje tisto, za katero je bil plačan DDV (objekt ali del objekta, ki je prvič vseljen oziroma uporabljen). 

Do navedene sodbe je MOL petletne oprostitve ugodili le v primeru, ko so zavezanci kupili stanovanje neposredno od investitorja, in sicer glede na že omenjeno določbo 59. členu Zakona o stavbnih zemljiščih. 

Iz naslova NUSZ je MOL v letu 2018 pobrala 56.800.073,92 evrov davka, od tega 10.860.720,62 evrov s strani fizičnih oseb. Letos je od fizičnih oseb o 11. novembra prejela za 10.892.648,90 evrov davka.

stanovanja Slovenija Lahko preverite, koliko je vredna vaša nepremičnina Tomaž Petek Množično vrednotenje Slovenija Lastnike kmetijskih zemljišč lahko izračun najbolj preseneti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • guigiavi 18:30 26.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • terrani 15:19 26.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • tacartli 11:21 26.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks