Slovenija
29271 ogledov

Lahko preverite, koliko je vredna vaša nepremičnina

denar stanovanje nepremičnina
Geodetska uprava RS (GURS) je javno objavila poskusni izračun vrednosti nepremičnin.

Geodetska uprava RS je objavila poskusne izračune vrednosti vseh nepremičnin v Sloveniji. Lastniki lahko tako od danes naprej vidijo, kakšne so vrednosti na podlagi predlogov novih modelov vrednotenja. Poskusni izračun je bil objavljen v sklopu javne razgrnitve predlogov modelov vrednotenja. V času razgrnitve bodo lahko namreč lastniki nepremičnin, institucije in občine podale pripombe na predlagane modele. 

Geodetska uprava želi z novim sistemom določiti posplošeno vrednost, ki se bo kar najbolj približala tržni vrednosti nepremičnin. Kot poudarjajo, je množično vrednotenje pomembno predvsem za zagotavljanje pravne varnosti prebivalcev, ki so lastniki nepremičnin ali jih nameravajo kupiti. Kakovostni in transparentni podatki o vrednosti nepremičnin bodo pomembni za pravično, učinkovito in hitro vodenje upravnih in sodnih postopkov. 

Podatke lahko preverite tako na spletni strani Portal množičnega vrednotenja nepremičnin kot na občinah, ki so pripravile javno razgrnitev. Za dostopanje do podatkov na portalu potrebujete podatek o naslovu, na katerem je nepremičnina, ali podatek o parceli ali o stavbi. Kdor bo na portal dostopal z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila, bo dobil podatke o vseh nepremičninah, katerih lastnik je. 

V času razgrnitve in poskusnega pripisa izračuna nepremičnin lahko lastniki pošiljajo pripombe na modele vrednotenja. Zadnji dan za pošiljanje pripomb s strani lastnikov je 15. november 2019. 

Lastniki nepremičnin, ki imajo pripombe na predlagane modele vrednotenja, lahko te posredujejo občini ali Geodetski upravi prek temu namenjenih obrazcev. Geodetska uprava je za vsebinsko pomoč in vprašanja odprla klicni center na številki 080 20 09, kjer so njihovi svetovalci na voljo od 8. do 16. ure. Vprašanja ali zahteve za pojasnila lahko lastniki nepremičnin posedujejo tudi na njihov elektronski naslov (vrednotenje@gov.si) ali poštni naslov (Geodetska uprava RS - Vrednotenje, p. p. 35, 1001 Ljubljana). 

stanovanja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kot je povedal generalni direktor GURS Tomaž Petek, se je skupna vrednost nepremičnin v Sloveniji od zadnjega množičnega vrednotenja povečala za več kot 20 milijard evrov. Na vrednost nepremičnine najbolj vplivajo vrednostne cone. Gre za območja, ki povedo, kako dobra je lokacija nepremičnine, in posledično, kako visoka je ocena vrednosti. Seveda na to vplivajo še drugi dejavniki, kot so velikost nepremičnine, starost itd. 

Vsak lastnik lahko na portalu MVN preveri, v kakšni vrednostni coni je njegova nepremičnina in kakšne so referenčne vrednosti za območje. Na portalu so zbrane tudi vse ostale informacije, povezane s projektom. 

Tomaž Petek Množično vrednotenje Slovenija Lastnike kmetijskih zemljišč lahko izračun najbolj preseneti

Kaj so modeli vrednotenja?

Modeli vrednotenja so pravila, zapisana v obliki tabel, vrednostnih con, enačb ipd., ki določajo, katere lastnosti nepremičnine vplivajo na njeno posplošeno vrednost in v kakšni meri. Modeli zajemajo še velikost nepremičnin, starost stavb in druge dejavnike, ki preverjeno vplivajo na dejansko tržno ceno. 

Lastniki nepremičnin bodo pripombe lahko podali na občini ali pa bodo svoje pripombe podali geodetski upravi prek posebnih obrazcev. Obrazci bodo na voljo tako na občinah kot na Portalu MVN. Ob tem na Geodetski upravi dodajajo, da morajo biti pripombe čim bolj utemeljene. Zgolj trditev, da se z ocenjeno vrednostjo ali modelom lastnik ne strinja, ne bo zadoščala. V primerih, ko se predlog veže na vrednostno cono občine, v kateri ima lastnik nepremičnino, naj predlog posreduje občini. Če pa se predlog veže na drug element modelov, se pripombe posredujejo geodetski upravi. 

Na Geodetski upravi svetujejo, da lastniki nepremičnin, ki se z vrednostjo ne strinjajo, najprej preverijo, ali podatki v uradnih evidencah, ki so bili uporabljeni za izračun, ustrezajo dejanskemu stanju. 

hiša | Avtor: Profimedia Profimedia
V primeru, da ima nepremičnina posebno lastnost, ki se v uradni evidenci ne vodi in zaradi katere je drugačna od nepremičnin njenega tipa v soseščini ter ta lastnost bistveno vpliva na tržno vrednost, lahko lastnik uveljavlja posebne okoliščine. Vendar pa bodo lahko lastniki posebne okoliščine uveljavljali šele od prejema zbirnega potrdila naprej, če bodo za posebne okoliščine predložili ustrezne dokaze. 

GURS bo pripis vrednosti nepremičninam v evidenci vrednotenja izvedel 1. aprila 2020, nato pa bodo imeli osem dni časa, da lastnikom pošljejo zbirna potrdila. Pred tem pa bo seveda vlada morala sprejeti Uredbo o modelih vrednotenja. S pripravo osnutka uredbe bodo začeli januarja 2020, po tem, ko bodo upoštevane prejete pripombe, ki se bodo podale v času javne razgrnitve predlogov modelov vrednotenja.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 42
  • gregor79 08:14 02.oktober 2019.

    Če želite pogledati cene nepremičnin vam morda prav pride naša aplikacija Vpogled v nepremičnine. Omogoča pogled več nepremičnin hkrati in nima nobenih testov proti robotom. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mapa.nepremicnine

  • Avatar praufo
    praufo 07:46 02.oktober 2019.

    po komentarjih zgleda, da nekateri verjamete v ta davek in komaj čakate prve položnice ... seveda je slovenček hudo naiven in bo plačal tudi davek na zdrak, zato, da bo država zapravljalo milijarde in mnogim odpisala dolg, če pe ne ...prikaži več bodo pa pobegnili ... to slovenčka ne moti, ker je ubogljiv, poslušen in nadut ... totalno beden folk

  • ode 19:22 01.oktober 2019.

    Bolj kot moja me zanima sosedova nepremičnina, ki je 370m2 velika in 15 let stara razkošna atrijska hiša v "L", na parceli 1200m2, po GURS ocenjena na 125.000 eur.