Slovenija
12 ogledov

Podjetjem letos 1,4 milijarde

Podjetniki se bodo lahko letos prijavili na štiri nove razpise, ki jih bo odprl Žurnal24 main
Podjetja bi rada subvencije, dobivajo pa predvsem garancije.
Prihajajo novi razpisi
Časovnica. V naslednjih dneh bo objavljen razpis za pridobitev 34 milijonov evrov garancij za klasične bančne kredite in 60 milijonov evrov garancij za inovativne projekte. Še vedno sta odprta razpisa za subvencioniranje novih podjetij in sredstva za kapitalske naložbe v družbe tveganega kapitala.

Slovenski podjetniški sklad (SPS) bo letos mikro-, malim in srednje velikim podjetjem namenil dobrih 220 milijonov evrov finančnih spodbud. Po besedah direktorice SPS Maje Tomanič Vidovič so letos pri najemu bančnih kreditov že pomagali 80 podjetjem. Država bo sicer letos – tudi prek drugih ustanov – podjetjem skupno namenila 1,4 milijarde različnih ugodnosti.

Garancij petkrat več
SPS podjetja spodbuja na tri načine: prek garancij, subvencij in lastniškega financiranja. Podjetja lahko do državnih sredstev pridejo prek uspešnih prijav na javne razpise, ki so praviloma odprti do porabe sredstev.

Čeprav si po besedah Tomanič Vidovičeve predvsem obrtniki želijo čim več klasičnih subvencij, je teh vse manj. SPS podjetjem namreč pomaga predvsem pri garancijah za kredite. Zaradi bančnega krča se je število izdanih garancij in subvencij obrestne mere v zadnjih dveh letih povečalo za kar 550 odstotkov.

Država v zadnjem času sicer nastopa tudi kot eden izmed investitorjev v družbe tveganega kapitala. Te morajo poiskati še zasebne partnerje, nato pa investirajo v izbrana podjetja. Pri tem se dogaja tudi to, da gre davkoplačevalski denar za spodbude podjetij v tujini. “A le v višini 30 odstotkov,” odgovarja državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Viljem Pšeničny. Država si namreč obeta, da se bodo te naložbe z donosom povrnile in jih bodo lahko investirali dalje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.