Slovenija
187 ogledov

Podjetnikom ne bo več treba imeti dveh ločenih TRR računov

Vodovodar EPA
Finančno ministrstvo je tik pred tem, da iz zakonodaje izbriše člen, zaradi katerega morajo imeti podjetniki, če želijo poslovati, pri banki odprt ločen račun.

"Glavni cilj predloga zakona je poenostavitev postopkov pobiranja davkov oziroma zmanjšanje administrativnega bremena za zavezance. Zato samostojnim podjetnikom in posameznikom, ki opravljajo dejavnost ne bo več treba imeti ločenih računov," sporočajo s finančnega ministrstva.

Podjetniki morajo imeti ločene račune – torej enega osebnega in enega, ki ga uporabljajo za poslovanje – že od leta 2010.

Kazen plačalo 430 podjetnikov

V začetku leta 2013 je država začela kršitelje kaznovati.

podjetniki | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V dveh letih in pol, odkar ta pravila veljajo, je moralo globo od 800 do 10 tisoč evrov plačati 430 podjetnikov, so nam povedali na finančni upravi.

"Samostojni podjetniki in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, za obveznosti iz dejavnosti odgovarjajo z vsem svojim premoženjem. Tudi z vidika davčnih postopkov in nadzora jim ni treba nalagati dodatnih stroškov za vodenje transakcijskih računov, saj ima davčni organ te podatke že na voljo," predlog novosti komentirajo na finančnem ministrstvu. 

Bankirji ob milijone 

Novica gotovo ne bo razveselila bankirjev, ki zdaj služijo na račun več kot 90 tisoč podjetnikov. Samo za stroške vodenja klasičnega transakcijskega računa (brez bančnih kartic in spletnega bančništva) namreč vsak mesec zaračunajo okoli dva evra. 

Še več, nekatere banke podjetnikom navadnega transakcijskega računa sploh ne želijo odpreti, temveč vztrajajo, da morajo imeti podjetniški račun. Mesečni stroški za njegovo vodenje pa so ponekod do šestkrat višji, znašajo tudi 12 evrov. Država je sicer od podjetnikov zahtevala le ločene račune in ne poslovnih. 

Predlog sprememb zakona o davčnem postopku, ki prinaša omenjene novosti, bo v javni obravnavi do 22. junija, nato bo o njem odločala vlada.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • samsvojmojster 16:18 12.junij 2015.

    ja... očitno se spoznaš.. probaj delat in obstat na trgu.. pa da te vidimo... najlažje je bit na šihtu pri drugemu....

  • KLOBO 13:25 12.junij 2015.

    Bumbar na kubik !!

  • se_eden 09:31 12.junij 2015.

    gospod urednik. prav bi bilo, da se vaši novinarji preden napišejo članek vsaj malo poglobijo v materijo, ki jo nameravajo obdelati. sploh pri poznavanju zakonov o davkih in ZGD, so popolni analfabeti. je pa res, da je to zahtevna materija...