Slovenija
925 ogledov

Podkupnine: Sodišče vodjo lekarne obsodilo na tri leta zapora

ortopedska bolnišnica Valdoltra Nataša Čepar
Okrožno sodišče v Ljubljani je vodjo lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra Natašo Faganeli spoznalo za krivo nedovoljenega zahtevanja in sprejemanja daril v zameno za pridobitev in ohranitev točno določenega posla. Prisodilo ji je tri leta zapora, 35.000 evrov denarne kazni in odvzem protipravno pridobljene koristi. Sodba še ni pravnomočna.

Faganelijeva bo morala 89.000 evrov protipravno pridobljene koristi, prav tako bo morala poravnati vse stroške, ki so nastali v kazenskem postopku. Sodni senat, ki mu predseduje sodnica Dejana Fekonja, je tako skoraj v celoti sledil kaznovalnemu predlogu tožilstva, ki je sicer predlagalo še izrek varnostnega ukrepa prepovedi opravljanja poklica magistre farmacije za obdobje dveh let.

Na odločitev sodišča se bo pritožila

Sodba še ni pravnomočna, odvetnik Faganelijeve Črt Šatej pa je že napovedal pritožbo. Tožilec Iztok Krumpak se bo o pritožbi odločil, ko bo preučil pisno sodbo. Zaradi obsežnega postopka in velike količine dokumentacije bo ta po napovedih sodišča sledila čez nekaj mesecev.

Sodišče je tudi ocenilo, da je podjetje Advanta odgovorno za kaznivo dejanja nedovoljenega dajanja darila in mu naložilo denarno kazen v višini 50.000 evrov. Ne bo pa podjetju treba vračati protipravno pridobljene premoženjske korist, kar je zahtevalo tožilstvo.

Prejemali nagrade Emporio Medical

Začetek dogajanja v aferi sega v december 2013, ko so kriminalisti opravili preiskave na skoraj 60 naslovih po vsej državi. V središču zgodbe so se znašli podjetje Emporio Medical in skupina zdravnikov, ki so od podjetja prejemali nedovoljene nagrade, za protiuslugo pa še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju.

Zaradi prejemanja podkupnine so bili na zaporno kazen obsojeni nekdanji predstojnik ortopedske klinike UKC Ljubljana Vane Antolič, vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice na ljubljanski ortopedski kliniki Rok Vengust in ortoped iz Valdoltre Robert Janez Cirman. 
Med obtoženimi sta tudi nekdanja komercialista Emporia Medical Darko Žafran in Jana Šturm, ki je kasneje delala v Advanti. Sodišče je Žafrana spoznalo za krivega, Šturmovi pa je sodilo skupaj s Faganelijevo, a so postopek zoper njo zaradi njenega slabega zdravstvenega stanja začasno izločili. Sojenje Šturmovi naj bi se nadaljevalo jeseni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.