Slovenija
19 ogledov

Podlegel pritiskom?

Mednarodni pravnik nam danes ni želel podati komentarja. (Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
Ustavni sodnik Ernest Petrič, ki se je v ponedeljek pojavil kot najverjetnejši kandidat za arbitra glede meje, je tarča stranke LDS. Mednarodni pravnik nam danes ni želel podati komentarja.

"Moje ime se je začelo vrteti po medijih v ponedeljek, zato sem takrat tudi podal izjavo. Zdaj, v tem razgretem trenutku, pa ne bi nič več rekel," nam je zatrdil Ernest Petrič.

Ustavni sodnik je v ponedeljek dejal, da je pripravljen na pogovor s pristojnimi ljudmi v vladi o tem, da bi lahko bil slovenski arbiter na arbitražnem sodišču. "Če bi se vlada tako odločila, sem seveda pripravljen na pogovor z ustreznimi ljudmi v vladi, kako naj bi to delo potem teklo," je dejal v ponedeljek. Premier Pahor ni zanikal, da je Petrič njegov favorit.

ZDA: Sporazum je dober!
Združene države Amerike prebivalcem Slovenije čestitajo ob ratifikaciji arbitražnega sporazuma. S sprejetjem omenjenega sporazuma je slovensko ljudstvo regijo pripeljalo bližje popolni evropski integraciji. Vladi Hrvaške in Slovenije nalagamo odgovornost, da spor glede meje rešita v duhu dobrososedskih odnosov. Prepričani smo, da je sporazum dober za Slovenijo, Hrvaško in celotno regijo, so zapisali na ameriški ambasadi.

LDS nasprotuje
"V LDS menimo, da je treba k sodelovanju pri pripravi memoranduma pritegniti vse najboljše strokovnjake, odločitev o našem članu arbitražnega tribunala pa sprejeti na podlagi širokega razmisleka in pogovorov z vsemi, ki bi bili pripravljeni sprejeti  to zahtevno in pomembno nalogo," so nam zapisali v odgovoru in dodali, da sicer o Petriču kot možnem kandidatu za arbitra v LDS še niso razpravljali.

LDS naj bi imenovanju Petriča nasprotovala predvsem zaradi depeše, ki je v javnost prišla leta 2006, ko je bil Petrič veleposlanik v Avstriji. Dokument je opisoval Petričev sestanek s predstavniki avstrijske vlade in koroških Slovencev, na katerem naj bi Petrič glede dvojezičnih tabel zastopal stališče, da bo slovenska vlada dala več denarja tistim manjšinskim organizacijam, ki bodo podprle za manjšino sicer sporen predlog avstrijske vlade. Petrič je namigovanja ostro zanikal.

Milijoni na ramenih davkoplačevalcev
Bojko Bučar, profesor mednarodnega prava na FDV, nam je v ponedeljek povedal, da so stroški odločanja veliki, vendar pa se morata strani najprej dogovoriti, kaj točno bosta plačali. "Ena je cena arbitrov, potem pa je tu še vprašanje, koliko bosta državi plačali za administrativno pomoč," je dodal.

Po prvih predvidevanjih bo Slovenija za arbitražo odštela okoli pet milijonov evrov, strošek, ki bo pristal na ramenih davkoplačevalcev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.