Slovenija
59 ogledov

Podpišejo naj ga starši

Dijaki Plečnikove gimnazije v Ljubljani, ki so med prvimi podpisali certifikat z Žurnal24 main
Minister Lukšič: Možnosti, da se učenci z učitelji pogovorijo o spolni vzgoji, so tudi pri matematiki.

“Idejo za certifikat smo dobili po končanem otroškem parlamentu; tedaj smo ugotovili, da država in politika na tem področju naredita premalo.” Tako je na včerajšnjem podpisovanju certifikata za odgovorno spolnost med dijaki prvih letnikov Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana pojasnil šolski minister Igor Lukšič.

Menim, da bi tudi starši morali podpisati kak certifikat.
Desa Muck, pisateljica

Za podpisovanje certifikata v prvem letniku so se na ministrstvu odločili zato, ker po podatkih inštituta za varovanje zdravja večina dijakov ravno tedaj vstopa v svet spolnosti, v drugem pa jih je že okoli 50 odstotkov spolno dejavnih.

Tudi pri matematiki
Jani Čeh z zavoda za šolstvo je opozoril: “Brez sistematične vzgoje v osnovnošolskem in vseh srednješolskih programih s ciljno vsebino zagotovo ni mogoče pričakovati rezultatov zaveze.”

Igor Luk%C5%A1i%C4%8D, Desa Muck | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Lukšič je na te očitke odgovoril, da je namen certifikata spodbuditi javno debato ne le ene od strok. “Tu gre za ljudi. Možnosti, da se učenci z učitelji pogovarjajo o spolni vzgoji, so pri vseh predmetih, tudi pri matematiki,” je poudaril Lukšič in dodal, da imajo učitelji to avtonomijo, treba jih je le opogumiti, saj so odzivi otrok, če je pogovor sprožen neprimerno, za učitelja lahko boleči. Certifikat po njegovih besedah odpira tudi možnost za razpravo o vseh spolnih identitetah in usmeritvah.

Pogovor v krogu družine
“Četudi certifikata ne boste podpisali, pa ga le odnesite domov, da ga bodo opazili starši ali bratje in sestre. Morda bo sprožil pogovor o odgovorni spolnosti v domačem krogu,” je v nagovoru dijakom dejal Lukšič.

Minianketa med dijaki: Kaj prinaša spolnost?
Davor Bilaš,
dijak 1. letnika:
"Spolnost prinaša otroke, užitek, zabavo in bolezni; certifikat pa bom podpisal."

Jerneja Harmelj,
dijakinja 1. letnika:
"
Otroke, užitek in zabavo, po drugi strani pa se lahko izcimi tudi kakšna bolezen."

Patricija Vraber,
dijakinja 1. letnika:
"Prinaša zanositev, bolezen; to je to. Certifikat pa bom verjetno podpisala."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.