Slovenija
1471 ogledov

Podpisi za večje ubijanje živali

gozd profimedia
Zbirajo predvsem podpise za zmanjšanje števila divjadi in zveri.

Združenje ekoloških kmetov Gorenjske, Priznana rejska organizacija za avtohtono cikasto govedo, Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije so se med drugim zaradi prekomerne namnožitve predvsem jelenjadi in divjih prašičev odločili za zbiranje podpisov pod peticijo za zmanjšanje števila divjadi in zveri.

Peticijo, s katero zahtevajo, da se vzpostavita zakonodajna okvira za upravljanje populacij lovne divjadi in za upravljanje velikih zveri, bodo poslali na vlado in državni zbor, pa tudi na Evropsko komisijo in Evropski parlament. Podpisniki peticije si namreč želijo, da se vzpostavijo takšni okviri, ki bodo omogočali stabilno, dolgoročno in perspektivno tradicionalno kmetovanje in gozdno gospodarjenje tudi na področjih s težjimi pogoji kmetovanja.

Na nenadno prečkanje živali bodite pozorni predvsem v nočnih in večernih urah. ( Vizita za živali Beležimo 7.000 povozov divjadi

Peticijo so danes predstavili na novinarski konferenci v Ljubljani, na kateri so poudarili, da prekomerna namnožitev jelenjadi in divjih prašičev ter pretirana zaščita velikih zveri v zadnjih desetletjih povzroča nevzdržno stanje in daljnosežne negativne posledice na podeželju.

Peticijo je po pojasnilih predsednika Društva lastnikov gozdov Gorenjske in predstavnika Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije Staneta Berganta podpisalo 51 organizacij. "Ocenjujemo, da prek njihovih članov in družinskih članov ter drugih podpornikov to predstavlja okrog pol milijona državljanov Slovenije, kar je število, ki ga bo politika pri oblikovanju zakonodaje morala upoštevati," je dodal.

Divjad na cesti Avto Pričakujte divjad tudi na avtocesti!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • smejka 21:59 18.maj 2018.

    Nastrada kdor dela, pametujejo pa ....

  • Avatar ovca
    ovca 08:42 18.maj 2018.

    Divje živali delajo škodo. Domači živini? In kako so jo kmetje zaščitili? Ve se, da če rediš govedo, drobnico itd. v okolju, kjer so divje avtohtone živali, si jih kot rejec dolžan zaščititi. Ampak ne, rejci bi živino pustili brez ...prikaži več nadzora, potem bi pa jamrali, kako so bogi, ker jim škodo naredijo npr. volkovi. Takim kmetom osebno ne bi dala v čuvanje ene same govedi, ker bi jim še ta pobegnila. In očitno še niso slišali za pse, ki čuvajo živino. Aja, to je pa strošek, pa še šolati jih je treba..

  • smuc 17:33 17.maj 2018.

    Zdaj bodo tako kritizirani lovci spet krivi, ker premalo streljajo, a ne????? Kje so zdaj zaščitniki živali v naravi, da bi velikansko škodo plačali kmetom. Zdaj bodo tiho????