Vizita za živali > Novice
84 ogledov

Beležimo 7.000 povozov divjadi

Na nenadno prečkanje živali bodite pozorni predvsem v nočnih in večernih urah. ( Žurnal24 main
V zadnjem času dobimo s strani policistov veliko obvestil o povoženi divjadi. Na strani Pes moj prijatelj pozivajo k previdnosti.

Samo v zadnjem dnevu so policisti v Pomurju obravnavali štiri primere povoženja divjadi, so nam sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

“S prihodom pomladi se je v prometu močno povečala možnost nevarnih srečanj z živalmi,” opozarjajo tudi na portalu Pes moj prijatelj. Navajajo, da statistika v Sloveniji zabeleži približno 7.000 povozov divjadi na leto, od tega je velika večina srnjadi. Trk s srno je za žival večinoma usoden, pri ljudeh pa so najbolj v nevarnosti motoristi. Statistika trkov v ZDA je pokazala, da se je v trkih s srno smrtno poškodovalo dva odstotka udeležencev, medtem ko je bil trk s srno usoden za kar 85 odstotkov motoristov.

Takšne nesreče zelo nevarne

“Še posebej nevarne za trke z živaljo so podeželske ceste in prehod preko ceste med gozdom in polji. Večina nesreč se zgodi zgodaj zjutraj in zvečer preko noči, vedno več nesreč, pa se pojavlja tudi čez dan,” opozarjajo. Po njihovih besedah so  še posebej pogoste nesreče z manjšo srnjadjo: “Za lastnika vozila imajo lahko zelo neprijetne posledice. Potem ko žival nenadoma skoči pred vozilo skušajo vozniki refleksno obvoziti živo oviro in se izogniti trčenju.” Opisujejo, da lahko to povzroči nevarno nekontrolirano zanašanje in trčenje z vozilom na nasprotnem voznem pasu ali prevračanje s ceste. “Če na cesti opazite žival, zavirajte le toliko močno, da ne ogrožate sebe ali drugih v prometu,” dodajajo.

Voznikom svetujejo, naj bodo na cesti čim bolj previdni in upoštevajo znake, ki opozarjajo na nevarnost divjadi na cesti, opazujejo rob cestišča, vzdržujejo varnostno razdaljo s spredaj vozečimi vozili in uporabljajo dolge luči, saj se očesa večina živali ob osvetlitvi svetijo in jih je tako moč opaziti. “Na nepreglednih mestih v bližini gozda vozite s prilagojeno hitrostjo. Poskusite predvideti kje bi lahko bila nevarna mesta in vozite še bolj previdno kot ponavadi in s primerno varnostno razdaljo,” opisujejo.

Opozarjajo, da je vožnja z motnjami, kot so telefoniranje, pošiljanje sporočil ali pogovarjanje s sopotniki, je še nevarnejša na območju divjih živali. “Dobro je tudi vedeti, da srne pogosto potujejo v večjih skupinah ali tropih. Kjer vidite eno, jih je lahko še veliko več. Če bo v poletnem času na cesto pritekla srna, ji bo z veliko gotovostjo sledil mladič, največkrat dva,” dodajajo.

Veliko mladičev

V tem obdobju pa lahko na mlade srnice pogosto naletimo tudi ob sprehodih v naravi, te pa so “vse pogosto žrtve nevednih ljudi, ki jih odkrijejo v travi in ne vedo, da je njihova mamica vedno nekje blizu in bo prav gotovo zanje poskrbela." Na strani Pes moj prijatelj pojasnjujejo, da se taki mladički zdijo povsem nebogljeni ter na milost in nemilost prepuščeni sami sebi. “A prosimo, ne dotikajte se jih, saj jih bo mamica v večernem ali nočnem času odpeljala. V tem obdobju bodite še posebej pozorni tudi na svoje pse, da se mladim srnicam ne približujejo ali se jih kakorkoli dotikajo,” so zaključili.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Ferluci 19:05 29.marec 2015.

    ..ni ga čez srnin golaž!

  • s.i.k. 17:36 28.marec 2015.

    odvisno glede na spoštovanje Žive stvarce ali pleha, pač..

  • s.i.k. 17:26 28.marec 2015.

    . torej pazit na Male živalce le toliko , da ni škode Velikim. (ko =be x000 povoženih malih lepih