Slovenija
23 ogledov

Podpisujejo pozive, denar stoji

Žurnal24 main
Danes bodo predstavniki več zbornic ter ministrstvo za gospodarstvo podpisali poziv k vključitvi v elektronski pobotni sistem. Mirko Požar: Sistem je v redu, a širših težav ne rešuje.

Gospodarski minister Matej Lahovnik bo danes skupaj s predstavniki GZS, OZS, KGZS, Ajpes, Skupnostjo občin Slovenije ter Združenjem občin Slovenije podpisal skupni poziv k vključitvi v elektronski sistem prostovoljne večstranske poravnave obveznosti. Gre za elektronski sistem pobota obveznosti, s čimer želijo vlada in omenjene organizacije povečati plačilno disciplino gospodarstva.

O samem sistemu sicer nimam dovolj informacij, ampak ideja medsebojnega pobota se mi zdi v redu,“ pravi Mirko Požar, predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu. Vendar pa po njegovem mnenju širšega problema plačilne nediscipline to ne bo rešilo, saj primanjkuje učinkovitih instrumentov za poplačilo upnikov.

Poceni rešitev
Kot je že večkrat povedal, predlagajo uvedbo zadolžnice. Gre za papir, ki potrjuje obstoj dolga in ostane veljaven tako dolgo, dokler dolg ni poplačan. Za razliko od bančne garancije pa je neprimerno cenejši, saj stane le nekaj deset centov, medtem ko je za bančno garancijo potrebno položiti tudi do šest odstotkov vrednosti posla oziroma oblikovati rezervacije. Stanje pa bo po njegovo izboljšala tudi na novo dopolnjena zakonodaja na področju izvršbe.

Za mizo se bodo morali usesti
Glede dogovarjanj z Vegradom, je Požar povedal, da se še vedno niso uspeli dogovoriti za skupni sestanek z NLB in Mestno občino Ljubljana. „Mi smo dokumentacijo o Celovških dvorih deponirali pri notarju, s tem so seznanjeni tudi NLB in Vegrad. Ampak prej ko slej, se bomo morali usesti za skupno mizo,“ pravi Požar, ki dodaja, da je do rahlih premikov vseeno prišlo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.