Slovenija
1160 ogledov

Podpora vladi na rekordno nizki ravni

Vlada Aleš Hojs Vlada RS
Anketa Vox populi kaže, da je eno leto po prevzemu oblasti podpora vladi na najnižji ravni doslej. Da delo vlade ni uspešno, namreč meni 67,2 odstotka vprašanih. Podpora sicer še naprej raste stranki SDS, najbolj priljubljena političarka pa ostaja evropska poslanka Ljudmila Novak. Med institucijami državljani še naprej najbolj zaupajo gasilcem.

Le 28,4 odstotka jih ocenjuje, da je delo vlade uspešno

Vlada je v tokratni javnomnenjski raziskavi zabeležila rekordno nizko podporo, saj njeno delo kot neuspešno ocenjuje 67,2 odstotka vprašanih, kaže tokratna anketa Vox populi, ki jo za časnika Dnevnik in Večer izvaja agencija Ninamedia.

Da je delo vlade uspešno, sicer ocenjuje 28,4 odstotka anketirancev, 4,4 odstotka pa jih na vprašanje ni znalo odgovoriti. Na Večeru pri tem ugotavljajo, da je vladi v enem letu uspelo popolnoma obrniti številke. Aprila lani, mesec po prevzemu oblasti, je njeno delo kot uspešno ocenjevalo rekordnih 64,6 odstotka vprašanih, so zapisali.

Janez Janša Brezkompromisno Slovenija Janša sporoča: Soliranja koalicijskih strank ne bomo več dopuščali

Velik padec stranke DeSUS

Če bi bile volitve to nedeljo, bi največjo koalicijsko stranko SDS volilo 18,9 odstotka vprašanih, medtem ko je februarja ta delež znašal 17,1 odstotka. Sledile bi ji SD z 12,9 odstotka podpore (februarja 13,1), LMŠ z 8,8 odstotka podpore (februarja 10,2) in Levica s 7,7 odstotka podpore (februarja 8,8). Parlamentarni prag bi prestopili še stranki NSi, ki tako kot minuli mesec beleži 4,2 odstotka podpore, in SAB s 3,8 odstotka podpore (februarja 3,1).

Sledita stranki SLS (1,9 odstotka podpore) in SNS (1,7 odstotka podpore). Velik padec podpore je zabeležila stranka DeSUS, ki ji je podpora s februarskega 3,1 odstotka zdrsnila na 1,1 odstotka podpore. Stranko SMC pa bi volilo 0,9 odstotka vprašanih.

Kot je še možno razbrati iz ankete, je naraslo število neopredeljenih volivcev, padlo pa število vprašanih, ki ne bi volili. Tako je 30,3 odstotka anketirancev odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili (februarja 27,2), 6,2 odstotka vprašanih pa se volitev sploh ne bi udeležilo (februarja 8,7).

Najbolj zaupajo gasilcem

Prvič po oktobru 2019 so v anketi spraševali tudi, v kolikšni meri državljani zaupajo v nekatere institucije in organizacije. Na prvem mestu ostajajo gasilci, največji skok zaupanja pa je zabeležilo zdravstvo, ki se je s petega mesta prebilo na drugo, šolstvo pa na tretje, navaja Večer. Četrto mesto so zasedle humanitarne organizacije (Rdeči križ in Karitas). Vojska je z drugega mesta zdrsnila na peto, policija pa s tretjega na šesto mesto. Sledijo mediji, banke, sodstvo, Katoliška cerkev in vlada.

Ljudmila Novak tudi tokrat pred Pahorjem

Na lestvici priljubljenosti slovenskih politikov pa na vrhu še naprej ostaja nekdanja predsednica NSi in evropska poslanka Ljudmila Novak. Novakova je minuli mesec z mesta vodilnega izrinila predsednika republike Boruta Pahorja, ki je primat najbolj priljubljenega politika užival skoraj dve leti.

Ljudmila Novak Slovenija Ljudmila Novak v ostrem pismu obračunala z desnico in njenimi podporniki

Tretje mesto še naprej zaseda predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon. Sledijo evropski poslanec Milan Brglez, predsednik LMŠ Marjan Šarec, obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin, ljubljanski župan Zoran Janković, poslanec SD Dejan Židan, predsednica SAB Alenka Bratušek in poslanec NSi Jožef Horvat.

Potem ko sta premier in predsednik SDS Janez Janša ter notranji minister Aleš Hojs minuli mesec zapustila lestvico najbolj priljubljenih politikov, sta ju ta mesec zamenjala poslanca SDS Eva Irgl in Jože Tanko. Zasedla sta 20. in 22. mesto. Na 21. mestu je zdaj že nekdanji predsednik in član DeSUS Karl Erjavec.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik in Večer. Agencija Ninamedia je tokratno merjenje opravila med 9. in 11. marcem na vzorcu 700 oseb.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
  • mirror 16:57 15.marec 2021.

    Ja in? A mora zdaj Janša odstopiti zaradi ene nove kot vsak teden prirejene ankete? Na volitvah je imel JJ največ podpore. To šteje in ne brezvezne politikantske ankete.

  • Ender3 16:22 15.marec 2021.

    To je samo anketa, številke, zanimiv bo odziv provladnih medijev. Najbolj bodo udrihali po Novakovi, ki se z desne strani opravičeno oglaša proti vladnem enoumju in njeni politiki ob tem pa ima očitno splošno podporo.

  • Kojak 16:19 15.marec 2021.

    Kakšna laž, podpora vladi je 180%