Slovenija
48 ogledov

Podporniki proti svoji volji

Facebook združuje uporabnike z vsega sveta. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Najbolj razširjeno spletno družabno omrežje je "krivo" za afero v slovenski politiki. Zdelo se je, da več uporabnikov Facebooka podpira poziv k novim volitvam, a so jih med "podpornike" dodali drugi. Kako se to lahko zgodi?

Pred dnevi so javnost vznemirili krogi, ki bi si želeli čim prejšnje nove predčasne volitve. Skupina, ki poziva k volitvam v letu 2012, se je pojavila tudi med uporabniki spletnega družabnega omrežja Facebook. Ta skupina poziva v Državni zbor izvoljene stranke, naj ne sklepajo povezav s Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića.

Predčasne volitve - skupina na FB | Avtor: Facebook Facebook
Včlanjeni proti svoji volji

V skupino je bil, kot je poročal naš portal Žurnal24.si, med drugimi včlanjen tudi Marko Pavliha. Pozanimali smo se, kako je mogoče, da je izpadel kot podpornik kontroverzne ideje, čeprav se z njo ne strinja. Matej Špehar, poznavalec družabnih omrežij, nam je pojasnil, da je ta opcija mogoča, ko imamo opravka z zasebnimi skupinami – v zdajšnji obliki so se na Facebooku pojavile letos. V tako skupino lahko član oziroma upravnik skupine včlani katerega koli izmed svojih prijateljev, ne da bi ta prijatelj v to izrecno privolil. Je pa odgovornost uporabnika spletnega družabnega omrežja, ki ne želi pripadati neki skupini, da se iz nje "izčlani". Od odjave iz neželene skupine uporabnika loči le en klik, Matej Špehar pa priznava, da tak način delovanja skupin ni najbolj posrečen in da gre pri tej ureditvi za manjšo napako Facebooka.

Pri nas večjih nasprotovanj v zvezi s tem še ni bilo, po svetu pa se seveda pojavljajo. Špehar še pojasnjuje, da je tak tip skupin praviloma namenjen manjšemu številu uporabnikov oziroma članov – če bi se na primer želeli o dogajanju v zvezi s pripravami na valeto obveščati šolarji, bi lahko osnovali skupino in vanjo včlanili svoje sošolce. Če bi skupino označili kot "zaprto", dogajanja nečlani ne bi mogli spremljati, če pa bi jo odprli, bi lahko tudi nečlani videli, o čem se med pripravami za valeto pogovarjajo sošolci.

Želite prijatelju slabo? Včlanite ga v skupino, ki je ne bi nikoli podprl

Da se lahko lastnost skupin na Facebooku izkoristi tudi za manipulacijo, smo preverili in ugotovili, da bi na primer lahko osnovali skupino za prepoved splava, vanjo pa vključili tiste prijatelje, ki tega nikoli ne bi podprli. Včlanjeni bi bili o tem obveščeni med rubriko "notifications" na svojem Facebook profilu, v svoj e-poštni predal bi prejeli tudi obvestilo o tem – če imajo ustrezno urejene nastavitve. A tudi v tem primeru bi se lahko zgodilo, da bi nekdo, ki je na počitnicah daleč stran od civilizacije, ta čas nevede svoje ime ponujal za promocijo ideje, ki ji nasprotuje.

 

Matjaž Klančar, odgovorni urednik revije Monitor, nam je sporočil, da je sam preizkusil delovanje skupin: ustvaril je skupino in vanjo dodal svojo ženo. Ta je v zvezi s tem prejela e-pošto, a če bi jo spregledala, za članstvo v skupini ne bi vedela. Klančar predvideva, da je bilo podobno tudi v primeru Marka Pavliha, ki ob velikem številu prijateljev na svojem Facebook profilu zlahka spregleda obvestilo o članstvu v skupini.

Pravilne nastavitve, če želimo biti obveščeni o tem, da nas je nekdo dodal v sku | Avtor: Facebook Facebook
Kako se lahko povprečni uporabnik zavaruje?

Žal očitno na Facebooku ne obstaja opcija, ki bi preprečevala  našim prijateljem, da bi nas lahko včlanili v kakšno svojo skupino. Največ, kar lahko uporabnik stori, je, da sproti preverja, če ga morda ni kdo iz nepazljivosti dodal kam, kamor ne spada. To lahko preveri na svojem profilu oziroma s preverjanjem e-pošte. A na e-pošto bo sporočilo prejel le v primeru, da ima pravilno nastavljeno obveščanje. V vsakem primeru pa mora – če se s članstvom v skupini ne strinja – iz nje izstopiti sam.

Komentarjev 3
  • samo.jst 11:53 12.december 2011.

    Hmmm, brez zamere, vendar tale Robert Sodja - zagrizeni član SDS-a je malce prešprical srednješolsko zgodovino... SD aka. rdeči aka. komunisti aka. partizani aka. antikristjani aka... še več jih je, so bili, če se ne motim in ker se zgodovina ...prikaži več na srečo ne pretirano spreminja, mislim da ne, proti belim aka. domobrancem aka. Hitlerjevi zavezniki aka. pobožnim aka. SDS. Smešno je, da se še danes špikajo s temi nebulozami namesto da bi se skupaj skoncentrirali na reševanje krize! Zanima me kdaj bo nekomu kliknilo, da ne rabimo levo ALI desno oblast, ampak da rabimo SPOSOBNO oblast, ki jo sestavljajo strokovnjaki... pa čeprav so desni, levi, rdeči, beli, bež ali vijola.

  • Zoran D Raketka 01:53 10.december 2011.

    Enoumju lahko naredijo veliko, nepopravljivo škodo, saj pokažejo skrite plati, ki jih prav enotirni mediji nočejo obravnavati in jih namerno prikrivajo pred ljudmi.V najhujšem primeru te lahko nauči razmišljati s svojo glavo, hujšega greha v tej državi že ...prikaži več tri četrt stoletja ni. Seveda take nevarnosti ne pretijo ljudem npr. v "našem" v šolstvu, ki je še vedno namerno indoktrinirano.

  • smarnca 14:28 09.december 2011.

    Čakaj.. Jaz sem lahko včlanjen v skupino ampak to še ne pomeni, da se strinjam z vsem kar je tam napisano. Prav tako lahko vedno odidem iz te skupine.Aja pa ni mi jasno kakšno škodo sploh lahko naredi ...prikaži več ena taka spletna skupina.