Slovenija
27 ogledov

Podprli zamrznitev plač

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Poslanci podprli spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Poslanke in poslanci so zakon podprli z 41 glasov za in 22 proti. S tem so za uveljavitev aneksa, s katerim bi zamrznili plače v javnem sektorju, zagotovili dovolj podpisov sindikatov.

Po danes spremenjenem zakonu bo aneks (ta predvideva zamrznitev plač v javnem sektorju) lahko veljal tudi, če ga bo podpisalo manjše število sindikatov, ki pa zastopajo vsaj 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju iz vsaj štirih dejavnosti. Po tem kriteriju bi za veljavnost aneksa zadoščali podpisi tistih šestih sindikatov, ki so ga že sedaj podpisali. Do zdaj je zakon določal, da mora aneks podpisati 15 od 29 reprezentativnih sindikatov.

Plače bodo tudi odmrznili
Novela predvideva spremembo kvoruma pri odločitvah, povezanih s kolektivno pogodbo. Ob začetku današnje seje je poslance nagovoril premier. Borut Pahor meni, da mora javni sektor deliti usodo zasebnega, hkrati pa obljublja: "Obljube, ki smo jih dali javnim uslužbencem, bodo izpolnjene z odmrznitvijo ukrepa, ki bo danes sprejet."

Če bodo poslanci danes novelo potrdili, bodo za veljavnost dogovora in aneksa, ki predvidevata zamrznitev plačne reforme in skoraj popolno zamrznitev plač, dovolj že podpisi, ki so jih že prispevali sindikati Konfederacije sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Branimirja Štruklja.

"Poslanci smo v zelo neprijetni situaciji, odločitev, ki bi morala biti rezultat socialnega dialoga, je preložena na ramena poslancev, " je dejal predstavnik poslanske skupine Desusa Anton Urh. V Desusu bodo glasovali za novelo, v SNS bodo proti. Poslanci LDS bodo "po tehtnem premisleku s številnimi težavami" novelo podprli, pravi Borut Sajovic. V LDS menijo, da bo ravno sprejetje novele pogajalske skupine spravilo nazaj za pogajalsko mizo.

SDS: Umor socialnega dialoga
Da bo po sprejetju novele vlada nadaljevala pogajanja s sindikati, pričakujejo tudi v koalicijski stranki Zares, iz katere prihaja tudi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Prav tako bodo novelo podprli v SD.

"Delate umor socialnega dialoga, našega sodelovanja pri tem ne bo," 
je v imenu SDS povedal Vinko Gorenjak, prav tako bodo proti noveli glasovali poslanci SLS, kjer bodo sicer podprli "konkretnejše, učinkovitejše in predvsem usklajene predloge, ki jih je vlada dolžna pripraviti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.