Slovenija
46500 ogledov

Podražitev: Če ste njihov naročnik, boste plačevali več

Televizija
1/2
Shutterstock
Telekomunikacijski operater T-2 z julijem viša cene mobilnih in fiksnih naročniških paketov. Cene aktualnih naročniških paketov bodo višje za od dva do tri evre, izhaja iz današnje objave sprememb cenika. Pred tem so pri Telekomu Slovenija s 1. majem dvignil cene nekaterih mobilnih in fiksnih naročniških paketov.

V redni paketni ponudbi bodo cene višje za dva do tri evre z davkom na dodano vrednost (DDV). Mesečna naročnina prilagodljivih paketov T2, T3 in T4 bo višja za dva evra, v paketih Oranžni pa za tri evre, so pri družbi zapisali v obvestilu, ki so ga danes objavili na svoji spletni strani.

Starejšim naročniškim paketom se bo s 1. julijem mesečna naročnina spremenila za dva evra.

Podražila se bosta tudi maksimalen znesek opominjanja, ki lahko odslej znaša največ 1,50 evra, in mesečna naročnina za uporabo aplikacije T-2 TV na drugi napravi, ki bo po novem znašala 2,49 evra.

S 1. avgustom se bo spremenila tudi cena paketa Voyo. Z avgustom bo treba za omenjeni paket odšteti 7,99 evra, trenutno pa sedem evrov.

Naročniki, na katere se navedene spremembe nanašajo in ki se s spremembami ne strinjajo, imajo v skladu zakonom o elektronskih komunikacijah pravico v roku 60 dni od prejema obvestila odstopiti od naročniške pogodbe brez plačila kakršnihkoli dodatnih stroškov, pri čemer pa morajo poravnati zapadle in neplačane obveznosti, so navedli v obvestilu.

Pri T-2 so v začetku aprila za STA sicer pojasnili, da dviga cen storitev zaenkrat ne načrtujejo.

"Omenjena sprememba cen telekomunikacijskih storitev je posledica redne uskladitve cen s stroški poslovanja glede na rast indeksa cen življenjskih potrebščin, višjih stroškov dela, uporabe programskih pravic in spremljajočih naložbenih aktivnosti družbe T-2 v širitev in nadgradnjo omrežja, ki zagotavljajo razvoj naprednih storitev in neprestano posodabljanje infrastrukture," so v današnjem obvestilu zapisali pri T-2.

Televizija in daljinec | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Aprila se je zaradi višjih stroškov poslovanja za dvig cen nekaterih paketov odločil Telekom Slovenije. Februarja je družba svoje uporabnike obvestila, da bo v splošne pogoje uporabe vključila določbo o možnosti usklajevanja cen elektronskih komunikacijskih storitev z letno stopnjo rasti cen.

Pri Telemachu so takšno določbo v splošne pogoje uporabe vključili lani, vendar do aprila še niso sprejeli odločitve o izvajanju indeksacije, prav tako še niso načrtovali novih cen storitev, so v začetku aprila pojasnili za STA.

Pri A1 so nekaterim paketom cene spremenili v začetku leta. Trenutno pa sprememb cen ne načrtujejo, bodo pa s 1. julijem povečali količine prenosa podatkov v mobilnih paketih, so za STA sporočili iz družbe.

Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) omenjenim operaterjem očita, da so naročnike v zadnjih petih letih oškodovali zaradi enostranskega dvigovanja cen naročniških paketov ter brez vnaprej predvidenih razlogov in metode zvišanja cene. Po neuspelih poskusih zunajsodne rešitve so tako vložili kolektivne tožbe zoper omenjene operaterje.

Operaterji so vse očitke navedli kot neutemeljene.

Komentarjev 10
  • puys 13:25 01.junij 2023.

    To kr kliče po regulaciji trga.

  • kapibara 08:43 01.junij 2023.

    Že dlalj časa razmišljam o menjavi operaterja. Pravkar mi T2 poslali ponudbo za podaljšanje vezave: Za isto ceno paketa, več kanalov.. Samo lažji razlog da jih menjam !! Pa sem pri njih več kot deset let. Nobenega ugodnega znižanja paketa ...prikaži več za obstoječe, za nove pa marsikaj.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:51 01.junij 2023.

    Je pa res,da prveč plačujemo za te reklame,z nekaj minutami oddaj