Slovenija
20329 ogledov

Podražitev dopolnilnega zavarovanja: Sodišče odločilo o tožbi zavarovalnice

Denar, evri Profimedia
Upravno sodišče zavrglo še tožbo Vzajemne zdravstvene zavarovalnice.

Po poročanju Radia Slovenija je upravno sodišče Upravno danes zavrglo še tožbo Vzajemne zdravstvene zavarovalnice zoper uredbo o najvišji dovoljeni ceni dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj. Prejšnji teden je enako odločilo tudi pri zavarovalnici Generali. Takrat so pojasnili, da presoji sodišča izpodbijana Uredba ni upravni akt oziroma akt, ki se lahko izpodbija v upravnem sporu.

Vlada je sredi aprila izdala uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri 35,67 evra, potem ko je zavarovalnica Generali napovedala dvig mesečne premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje za več kot 30 odstotkov. Zatem sta tudi drugi dve zavarovalnici, Triglav in Vzajemna, napovedali možnost dviga premije. Generali in Vzajemna sta skupaj s tožbo vložili tudi predlog za izdajo začasne odredbe, kar je sodišče prav tako zavrglo.

Poslanci že razpravljali

Na zadnjem plenarnem zasedanju so sicer poslanci opravili splošno razpravo o predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero namerava koalicija preoblikovati dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Po predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju bi dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenesli v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku, in sicer v višini 35 evrov mesečno, z možnostjo valorizacije enkrat letno. Zavezanci za plačilo prispevka bi bili vsi zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja. Prejemnik sredstev bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), in ne več tri zasebne zavarovalnice. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • mihatirs 15:46 02.junij 2023.

    teraj te zavarovalnice v tri krasne

  • Herkules 13:58 02.junij 2023.

    Paraziti ljudstva - marš na smetišče zgodovine! Zdaj bo treba 20000 eur plače zaslužit na trgu, poden zajedalski! Edino SDS + NSI klerojanšisti vas zagovarjajo, torej je kristalno jasno kam spadate in koga financitate - domobrankote, ki jih je v ...prikaži več Slo samo 10%! To ni večina, kot vas plačuje!

  • Ender3 13:57 02.junij 2023.

    Misija nemogoče, samo želja ohraniti status in finanče koristi.