Slovenija
234 ogledov

Podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

slovenija 01.06.2010 nova poloznica, placilni nalog, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Pri Adriatic Slovenici bodo za en evro podražili dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Bo sledile tudi ostale zavarovalnice?

"V zavarovalnici Adriatic Slovenica (AS) bomo 1. marca 2017 povišali mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (DZZ)," so objavili na svoji spletni strani.

Osnovna mesečna premija bo višja za 1 evro in bo znašala 29,34 evra, premija s popustom pa bo znašala 29,05 evra. Do popusta so upravičeni tisti, ki zavarovanje plačujejo prek direktne bremenitve, z odtegljajem od plače ali pokojnine ali plačujejo letno premijo. 

Kriv tudi sporazum s Fidesom

"V zavarovalnici že od leta 2014 ugotavljamo, da se stroški zdravstvenih storitev in doplačila k tem storitvam v povprečju letno višajo za štiri odstotke. Napovedi kažejo, da bodo doplačila k zdravstvenim storitvam naraščala tudi v letu 2017. Dodatno bodo na višanje stroškov vplivali tudi ukrepi za skrajševanje čakalnih dob in tudi nedavno podpisani sporazum med vlado in Fides," so pojasnili svojo odločitev pri zavarovalnici, kjer ima zavarovanje sklenjeno nekaj manj kot 300.000 zavarovancev.

Podražitev tudi pri ostalih?

Ali bodo podražitvi sledile tudi ostale zavarovalnice, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje še ni povsem jasno. Na Vzajemni so nam na vprašanje, ali bodo tudi oni dvignili premijo, odgovorili, da o tem še ne razmišljajo: "Vsekakor pa bo treba natančno spremljati dodatne obremenitve, ki jih na DZZ prenašajo odločitve zdravstvene politike."

Tudi na Vzajemni so tako kot pri Slovenici zabeležili povišanje odhodkov za zdravstvene storitve. To pripisujejo predvsem odločitvi ministrstva za zdravje, ki se je dve leti zapored nenapovedano odločilo za povišanje cen zdravstvenih storitev. "S tem je zasebno financiranje preko dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (DZZ) znova prispevalo k reševanju finančnih težav izvajalcev v javnem zdravstvenem sistemu."  

Rezerve za zagotavljanje varnosti

Na Vzajemni ocenjujejo, da bodo leto 2016 zaključili z izgubo pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju. "V takih primerih se vedno znova potrjuje, kako pametno in smotrno je v primeru poslovanja s presežkom ta sredstva namenjati v varnostne rezerve, da se zagotovi stabilnost na dolgi rok."

Triglav: Stroški rastejo

Tudi v zdravstveni zavarovalnici Triglav s katero ima dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenjenih okoli 331 tisoč oseb, ugotavljajo, da so se stroški zdravstvenih storitev v zadnjih dveh letih poviševali. "Podoben trend rasti pričakujemo tudi v prihodnjih letih, kar vpliva na rast obsega doplačil stroškov zdravstvenih storitev, ki jih zavarovalnica krije za svoje zavarovance v okviru dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj. Tako kot do sedaj, bomo cenovno politiko tudi v prihodnje oblikovali v skladu s pričakovanimi trendi gibanja stroškov zdravstvenih storitev. O morebitni spremembi premije dopolnilnega prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja bomo zavarovance in javnost pravočasno in na primeren način obvestili v skladu z zakonskimi določili," odgovarjajo na naše vprašanje glede povišanja premij za DZZ.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • Ferluci 23:15 29.december 2016.

    Važno, da ste volili cmerarja. Sedaj pa uživajte. Še bolj boste srečni, ko bo povišal razno razne dajatve in davke za polnjenje primankljaja proračuna njegovih premišljajočih odločitev raznim dohtarjem, šolnikom in JU.

  • Ferluci 17:36 29.december 2016.

    Konkurenca? Kakšna?

  • 1111 09:55 29.december 2016.

    Zvišat ja...banda ušiva pokvarjena...mislim, da je že čas, da stvari vzamemo v svoje roke in naredimo STOP poneumljanju in sramotenju naroda !! Le vkup, le vkup!!!