Slovenija
25 ogledov

Podražitev posledica diferenciacije cen

Občina Celje: "Prebivalci starega mestnega jedra se lahko sami odločijo, katero Žurnal24 main
Cene parkiranja stanovalcev v starih mestnih jedrih: v Celju pravijo, da je podražitev dovolilnic "posledica diferenciacije cen parkiranja in vključitve več parkirišč za stanovalce".

Pred dnevi smo v članku Cena parkiranja s 25 na 140 evrov pisali o različnih cenah dovolilnic za prebivalce starih mestnih jeder. Z novim letom so občutno podražitev sprejeli v Celju, kjer se zdaj cena dovolilnice giblje med 50 in 140 evri. Za primerjavo: v Ljubljani cena letne dovolilnice stane 100 evrov.

Mnenje bralcev:
Na naše anketno vprašanje, kakšne se vam zdijo cene parkirnih dovolilnic za prebivalce starih mestih jeder, je odgovorilo 597 bralcev. 75 odstotkov vas je ocenilo, da so cene previsoke; 14 odstotkov, da so sprejemljive; 11 odstotkom pa se zdijo prenizke.

Potrebujejo več prostih mest
Na občini Celje so nam pojasnili, da jih je pri določitvi cen vodila mestna politika, ki zastopa stališče, "da se ceno letnega parkiranja diferencira glede na zasedenost, kar pomeni, da so parkirišča za prebivalce starega mestnega jedra na najbolj zasedenih parkiriščih najdražja". Pojasnjujejo, da želijo razbremeniti najbolj zasedena parkirišča in omogočiti prosta mesta dnevnim obiskovalcem.

Diferenciacija cen in več parkirišč za stanovalce
"Podražitev dovolilnic za prebivalce starega mestnega jedra je posledica diferenciacije cen parkiranja in vključitve več parkirišč za stanovalce starega mestnega jedra. Letna parkirnina za prebivalce starega mestnega jedra znaša primerjalno z redno ceno parkiranja le 10–30 odstotkov redne cene, katero plačujejo na primer drugi prebivalci mesta, ki živijo neposredno zraven starega mestnega jedra in imajo prav tako probleme s parkiranjem," še pravijo in dodajajo, da je od 16. ure parkiranje v mestu brezplačno.

Nove cene dovolilnic v II. coni:
Tkanina in Mestni park 50 evrov,
Železniška postaja 80 evrov,
Aškerčeva 120 evrov in
Spodnji grad ter Muzejski trg 140 evrov letno.

Dvodelna politika
Občina je sprejela politiko mirujočega prometa, s katero so parkirni režim razdelili na:
- modro cono (ponuja parkiranje do dveh ur ter v vsakem trenutku na določeni lokaciji prosto parkirno mesto)
- parkirišča II. cone (večja parkirišča ob samem robu mesta, kjer je omogočeno parkiranje za daljši čas)

"Analize zasedenosti parkirišč nam kažejo, da je prometa v mestu vedno več, saj so nekatera parkirišča v dopoldanskem času polno zasedena. Na podlagi tega je treba sprejeti nekatere spremembe ali dopolnitve v parkirnem režimu in ga prilagoditi današnjim razmeram," so ob sprejetju še navedli na oddelku za okolje in prostor, kjer so pripravili predloge novih cen.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.