Slovenija
26 ogledov

Podražitev zaradi pravičnosti

Slovenija 17.11.2012 mnozicne demonstracije proti vladnim ukrepom za resevanje k Saša Despot
Prostovoljno zavarovanje. Upoštevano samo pri predčasni pokojnini.

Brezposelni ali študenti, ki so se odločili za prostovoljno vključitev v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, bodo od 1. januarja za to namesto slabih 58 plačevali 186 evrov na mesec; kmete z manj prihodki od minimalne plače bo vključitev še naprej stala slabih 37 evrov na mesec. Zavod bo vplačevalcem, ki iz zavarovanja ne bodo izstopili, poslal položnice z višjim zneskom, če je kdo ne bo mogel plačati, pa bi ga lahko tudi terjali z izvršbo.

MDDSZ: Tako je pravičneje

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) pojasnjujejo, da je tak dvig posledica načela, da je "višina pokojnine odvisna od vplačanih prispevkov, s čimer se zagotavlja tako medgeneracijska kot tudi znotraj generacijska pravičnost".

Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) je konec septembra prispevke v pokojninsko blagajno prostovoljno vplačevalo 23.868 ljudi. Koliko od teh je brezposelnih in študentov, bodo sporočili naknadno, se pa že sprašujejo, ali je vplačevanje smiselno.

Veljalo bo le za predčasno

Po starem zakonu se je obdobje prostovoljnega vplačevanja prispevkov upoštevalo kot zavarovalna doba in se je ob uveljavljanju pravice do pokojnine vštelo v pokojninsko dobo. Tudi po novem, pravijo na Zpizu, se bo štelo v pokojninsko dobo, ne pa tudi v pokojninsko dobo brez dokupa.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so pripravili pojasnilo, da je pokojninska doba brez dokupov doba, ko je bil delavec zaposlen, vanjo pa se ne šteje prostovoljna vključitev v zavarovanje. S samostojnim vplačevanjem v pokojninsko blagajno se bo zato pri 60 letih starosti mogoče upokojiti le predčasno, kar pa bo pomenilo tudi za 18 odstotkov nižjo pokojnino. Pri starostni pokojnini je namreč treba v vsakem primeru doseči 65 let z najmanj 15 leti delovne dobe ali pa 60 let s 40 leti dobe, vendar mora biti ta v tem primeru brez dokupov.

Za razjasnitev nejasnosti

Konkretnih pojasnil, kaj je zdaj najbolj smiselno, niso dali ne na Zpizu ne na MDDSZ. Na zadnjem kljub pomislekom le pravijo, da si z vključitvijo zavarovanec zagotavlja "tako višjo odmero kot tudi nasploh izpolnitev pogojev, ki so potrebni za pridobitev pravice do predčasne ali starostne pokojnine". Da bodo jasne odgovore na to vprašanje zahtevali tudi tisti, ki so do zdaj vplačevali zavarovanje, je prepričana tudi Anka Tominšek, predsednica sveta Zpiza.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.