Slovenija
5976 ogledov

Podražitve kot po tekočem traku, neplačnikov vse več

otroci, vadba, šola Profimedia
Neplačani računi bodo morda vodili celo v menjave služb.

Vroča tema letošnjega leta so nedvomno neplačniki položnic. V preteklih člankih smo poizvedeli, kolikšen je delež neplačnikov položnic za elektriko ter koliko staršev zamuja s plačilom šolskih položnic. Tokrat se je v uredništvu porajalo novo vprašanje – kakšno je število zamudnikov v slovenskih športnih klubih? So dotične aktivnosti zdaj namenjene zgolj eliti? Z nami je o zamudninah in sorodnih finančnih tegobah spregovorilo pet športnih klubov – Smučarski klub Triglav Kranj, Nogometni klub Bled, Šola rolanja Posavje, Športni klub Bleščica Ljubljana in Karate klub Ljubljana. 

"V Smučarskem klubu Triglav neplačevanje položnic ni velika težava," pojasnjuje Sašo Komovec, predsednik športnega kluba in nadaljuje, da se zamudnine pojavijo le izjemoma, ko denimo tekmovalci zaključujejo kariero, kar zahteva več mesecev dela, da se uredijo vse formalnosti. Posledično tudi ni primerov posluževanja izvršb in zaračunavanja zamudnih obresti. Podobno kot v Kranju, se tudi Šola rolanja v Posavju ne sooča s težavami zaradi zamudnikov. Pred izdajo opominov naj bi bilo plačanih kar 99 odstotkov položnic. Izvršbe tudi v tem primeru niso potrebne.

otroci, trening, fitnes | Avtor: Profimedia Profimedia

Športni klub Bleščica, nahajujoč se v Ljubljani, sporoča, da je delež zamudnikov običajno približno osem odstoten. "Posledično nam ne uspe, da našim zaposlenim izplačamo avgustovske plače do roka. Julija in avgusta vadb ne izvajamo, zato ni prilivov. Ker smo športno društvo, staršem obračunamo zgolj stroške vadbe. Neplačane vadnine nam posledično predstavljajo velik problem, saj le-te niso strošek vadbe drugih članov," priznavajo pristojni iz Športnega kluba Bleščica in dodajajo, da je pred izdajo opominov običajno plačanih 60 odstotkov položnic.

Večji delež zamudnikov so zabeležili v Nogometnem klubu Bled in Karate klubu Ljubljana. "Neplačanih vadnin je približno 15 odstotkov, pet odstotkov jih običajno oprostimo zaradi socialne stiske, deset pa jih ostane neplačanih," nam je povedal Miran Vovk, predsednik Nogometnega kluba Bled in dodal, da imajo z neplačniki resno težavo, saj nimajo dovolj sponzorskih ponudb, s katerimi bi pokrili primanjkljaj.

S podobnimi zagatami se srečuje tudi Karate klub v Ljubljani, kjer sporočajo, da delež zamudnikov sega med 30 in 40 odstotkov vseh plačnikov. Pred izdajo opominov je plačanih večina položnic (60 do 70 odstotkov), zaradi zamudnin pa klub ne navaja posebnih težav. "Izvršba nikdar ni bila potrebna, vse smo se uspeli dogovoriti in mirno rešiti," sporočajo pristojni iz ljubljanskega kluba.

Finančno stanje ponekod še slabše kot med korono

K šibkejšemu finančnemu stanju slovenskih športnih klubov je ponekod drastično prispevala tudi korona kriza. "Finančno stanje je seveda slabše kot pred korono," priznava Miran Vovk, predsednik Nogometnega kluba Bled. "Zaradi podražitev nas zelo skrbi tudi letošnje leto. Primorani smo bili celo dvigniti cene vadnin, katere pa starši že tako težko pokrivajo." Enake skrbi gojijo tudi v ljubljanskem Karate klubu: "Zaradi podražitev smo bili primorani dvigniti ceno mesečne vadnine. Krivi so vse višji obratovalni stroški kluba."

karate, otroci, klub | Avtor: Profimedia Profimedia

"Finančno stanje je bilo kritično že med obdobjem korona krize, zdaj pa se je zaradi podražitev v zadnjih dveh letih samo še poslabšalo," odgovarjajo iz Smučarskega kluba Triglav. Stroški kot so gorivo, servisi, materiali za vzdrževanje objektov, tekmovalna oprema, organizacija tekmovanj in dogodkov so iz dneva v dan večji. "Dotacije sofinancerjev ostajajo enake. To je največja težava, ki jo delno rešujemo z varčevanjem, a kljub temu še vedno ostajamo v rdečih številkah," sporoča Sašo Komovec.

Športni klub estetske in ritmične gimnastike Bleščica si je med pustošanjem koronavirusne bolezni pridelal dolg. Pristojni priznavajo, da bodo za odplačilo potrebovali še najmanj eno šolsko leto. "Srečujemo se s tem, da moramo tudi sami, pa čeprav sredi šolskega leta, dvigniti cene. Člani se dotičnemu ukrepu upirajo," pojasnjujejo iz Bleščice v Ljubljani in poudarjajo, da so se znašli v stiski, saj njihovi računi pogosto ostajajo neplačani. "Neplačani računi za delo bodo morda vodili celo v menjave služb, kar srčno upam, da se ne bo zgodilo," zaključuje pristojna iz kluba za estetsko in ritmično gimnastiko.

 

Komentarjev 6
  • Avatar NickMason
    NickMason 10:01 24.marec 2023.

    Položnice od šole so pa stalnica neplačanih za nazaj,pa ne po krivdi staršev da ne plačajo,ampak je skozi neki poračun in iz njihovega računovodstva zaposleni izgleda niso skozi hodili v šolo,so prešpricali večino časa, 14 let je bila ena in ta ista pesem .

  • rd2dmk2 09:28 24.marec 2023.

    je hecno sa de fuzbal klub pritožuje.. NZS pa dobiva denar od UEFA- pa od OKS pa.. in gre za mlade... ja mlade zapite fuzbalerje iz culukafrije, katere privlečejo neki derby mostri in managerji za svoje provizije. in potem ponikne ...prikaži veče denar. a si predtavljate da za eno zmago v pokau državnih prvakov v predkolu se dobi pol miljona. halo !!!! potalajte to malo. ne pa gunim žogobrcarjem dat, da se potem začetavajo z poršeji po naših cestah.

  • albert6 08:18 24.marec 2023.

    V gnilem socializmu je to večinoma pokrivala država v zlatem kapitalizmu pa športniki sami